Fellegi: Azonnal vagyonmérleget készítünk

2010.05.25. 12:00 Módosítva: 2010.05.25. 12:45
Egységes állami vagyonkezelést és az új fejlesztési tárca megalakulása nyomán azonnal átfogó állami vagyonmérleg elkészítését ígérte Fellegi Tamás miniszterjelölt a gazdasági és informatikai, majd a számvevőszéki és költségvetési bizottságban tartott meghallgatásán. Sok újat nem mondott és sok konkrétumról nem beszélt. Amiről igen, abban voltak ellentmondások, de azt mondta, ezek feloldása lesz a minisztériuma feladata.

Az erőforrások koncentrálása, egységes szemléletű közvagyonkezelés, valamint a fejlesztési tárca megalakulása után nyomban új állami vagyonmérleg elkészítése – fogalmazta meg legfontosabb feladatait Fellegi Tamás leendő fejlesztési miniszter. A politikus, aki a közlekedést, az energetikát és az informatikát is felügyeli az új kormányban, azt mondta, nem terveznek privatizációt, ehelyett bebizonyítják, hogy az állam is lehet jó gazda.

A miniszterjelölt az uniós pénzek felhasználását egyfelől felgyorsítaná, másfelől azt ígérte: nemcsak az elmúlt időszak privatizációit és ppp-s konstrukciót vizsgálja felül, hanem a folyamatban lévő, kiemelt kormányzati beruházásnak minősített projekteket is. Sőt, a már kiírt közbeszerzési tendereket is ellenőrizni fogják, és akár le is állíthatják azokat. Az uniós operatív programok hatása ma kevéssé érezhető, ezen változtatni kell – mondta Fellegi, aki megjegyezte ugyanakkor: azoknak a pályázatoknak a készítői, amelyire már beadták az ajánlatokat, vagy már megtörtént az elbírálás, megkapják a pénzt.

Ésszerű, értékteremtő gazdálkodással megóvni és hatékonyan működtetni a nemzeti vagyont, segíteni, hogy gyorsan és hatékonyan jusson el uniós forrás a magyar kkv-khoz, az erős, versenyképes gazdaság érdekében visszaszorítani a korrupciót – sorolta Fellegi. A miniszterjelölt kevés konkrétumot említett tervei közül – és szinte egy olyat sem, amit eddig már ne mondott volna el –, amit azzal indokolt, hogy sok részletet csak az átadás-átvétel után ismer meg.

Fellegi: 3, bizottságok: 2

Az Index értékelése szerint a miniszterjelölt felkészültebb volt a bizottsági meghallgatásán, mint maga a gazdasági és energetikai bizottság. Fellegi beszédével szemben a legnagyobb bajunk az, hogy túl általános volt, az azonnali vagyonmérleg elkészítésén kívül érdemi konkrét intézkedést nem említett. Másfelől nem beszélt az ígéretek költségeiről, például arról, milyen tízmilliárdokból erősítené a MÁV-ot. A bizottságokkal szembeni kritikánk, hogy a politikusoknak mintha fel sem tűntek volna ezek a hiányosságok, mintha az erőviszonyok tudatában nem is hozta volna őket lázba az ülés. A számvevőszéki bizottságnak köszönhetően kaptak kettest, ott legalább előjött az offshore-kérdéskör is, míg az MSZP-s képviselőket legalább az állami vagyon sorsáért izgultak kicsit.

Az biztos, hogy az "intézményesített átláthatatlanság és ellenőrizhetetlenség táptalaja", a vagyontanács megszűnik. A "megerősített és átlátható profilú" MNV Zrt. viszont megmarad, és átszervezése után továbbra is a legnagyobb állami vagyonkezelő marad. Az állami vagyon egy részének kezelése azonban átkerül az MFB-hez, Fellegi szerint a nagyjából háromszáz cégből 32 kerül át a fejlesztési bankhoz. A döntés és a felelősség viszont egy helyre kerül, egyértelmű lesz a számonkérhetőség minden döntési szinten – mondta Fellegi. Ennek kapcsán a vagyongazdálkodási törvényjavaslatról azt mondta, a feljavítás és a fejlesztés nem privatizálás, a fejlesztési bank ebben a konstrukcióban sem privatizálhat, ám Veres János (MSZP) szerint a törvényjavaslat igenis lehetővé teszi az állami vagyonnak az ilyen, átláthatatlan módon történő értékesítését.

A fejlesztési bankról azt is mondta a miniszterjelölt: "azt várom az MFB-től, hogy az egyik motorja legyen a magyar gazdaság megújításának. Emellett tegye hatékonnyá és átláthatóvá a rá bízott társasági vagyon működtetését". A számvevőszéki bizottság LMP-s tagja, a Fellegi offshore-cégekkel való kapcsolatára is rákérdező Vágó Gábor szerint ugyanakkor ez aggályos lehet, hiszen a Balatonring ügye jelzi a banktitokra hivatkozás veszélyeit. "Nem voltam tulajdonosa offhsore-cégnek, másfél-két hónappal a tulajdonosi és ügyvezetői kiszállásom után történt, amiről a hírek szólnak" - reagált az előbbi kérdésre Fellegi, míg utóbbiról azt mondta: a vagyongazdálkodási tevékenységre a banktitok nem vonatkozhat.

A most "a korrupció melegágyának számító" közbeszerzésekről Fellegi azt mondta: "a nemzeti rezsim patrióta alkalmazását szélesebb körben teszik lehetővé", illetve arról is beszélt, hogy a gazdaságpolitika egészében előtérbe helyezik majd a nemzeti érdekek hatékony érvényesítését. Segítenék a kkv-k közbeszerzési részvételét, nyerési esélyeiket "egyszerűsítéssel és a követelmények szűkítésével lehet elérni". Készül a közbeszerzési törvény módosítása, a céljuk az, hogy annak elfogadása után ne kelljen negyedévente hozzányúlni a jogszabályhoz.

Kevés konkrét ígéretéből figyelemreméltó volt az, hogy a Magyar Postához másként viszonyulnak, mint az előző kormány, azt a vidékfejlesztési eszközének, a kistelepülési értékek szimbólumának tartják. Ezért megígérte a bezárt kisposták újranyitását – "ahol lehet", tette hozzá –, majd arra a felvetésre, hogy ez ellentmondásban van a hatékony állami gazdálkodással, azt mondta: ennek az ellentmondásnak a feloldása a minisztérium feladata lesz.

A közösségi közlekedést vidékfejlesztési szempontok szerint alakítják át, versenyképessé teszik a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. A miniszterjelölt szerint meg kell teremteni a tömegközlekedési ágazatok között a kötött pálya elsőbbségét. Vizsgálatot indítanak azzal kapcsolatban, mi indokolja a szerinte a környékbeli országokban jellemzőnél kétszer-háromszor drágább autópálya-építéseket. Az elektronikus útdíj bevezetéséről azt mondta: ha csak pénzügyi szempontokat mérlegelnének, az útdíj szükséges, azonban ennél szélesebb körben kell gondolkodni.

Szintén jelentős átvilágításokat tervez Fellegi az állami informatikában, "konszolidáljuk a rendkívül széttagolt, nagyon pazarló, semmilyen formában nem átlátható rendszert".

Fellegi azt mondta, két évtized rövid távú energetikai szemlélete miatt az országnak nincs energetikai stratégiája, és az energiaszámla lett a családok költségvetésének legnagyobb része, ami szerinte elfogadhatatlan. Változtatnák a közszolgáltatási szerződéseket, ezt már jelezték a szolgáltatóknak. Az energetikában különösen elképzelhetetlen a privatizáció, sőt, egyes vagyonelemek közösség tulajdonba vételét, megtartását, közösségi üzemeltetését támogatják.

A gazdasági és energetikai bizottság a miniszteri kinevezését 18 igen szavazattal 6 ellenében, 1 tartózkodás mellett támogatta. A számvevőszéki és költségvetési bizottságban is 18 igen szavazatot kapott Fellegi, itt hárman szavaztak nemmel, szintén hárman tartózkodtak.