Nyomoznak a Malév-privatizáció ügyében

2010.05.25. 19:26 Módosítva: 2010.05.25. 19:35
Egy jobbikos parlamenti képviselő feljelentése nyomán a BRFK elrendelte a nyomozást a Malév privatizációjának ügyében. A gyanú szerint a légitársaság jogszerűtlenül vállalt 32 millió eurós viszontgaranciát.

Elrendelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt - egyelőre ismeretlen tettes ellen - a Malév privatizációjával kapcsolatban.

A BRFK nyomozói megkezdték az adatgyűjtést, a privatizációs ügylethez kapcsolódó dokumentumok beszerzését elsősorban a Malév Zrt.-től, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

A légitársaság még a privatizáció előtt tisztázatlan körülmények között 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az orosz hitelező bank által neki nyújtott garanciára.

A könyvelésben nem szerepelt, így a könyvvizsgáló sem tudott róla, de a Malév még a privatizáció előtt tisztázatlan körülmények között 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az orosz hitelező bank által neki nyújtott garanciára.

A számviteli fegyelem ilyen megsértése a hűtlen kezelés gyanúját veti fel - mondta a múlt héten Oszkó Péter, az ügyvezető kormány pénzügyminisztere.

Oszkóék is megdöbbentek

A Malév 2007-es privatizációja idején a magánbefektető részére 32 millió eurós garanciát adott az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekombank (VEB). Ez akkor használható fel, ha a vevő nem teljesíti a privatizációs szerződésben foglalt kötelezettségeit. Az AirBridge ennek nem tett eleget, így a vagyonkezelő 2009 tavaszán lehívta a garanciát.

A Malév által a VEB-nek nyújtott viszontgaranciára Oszkó Péter szerint csak idén februárban, egy telefonkonferencia keretében derült fény, amelyet mások mellett az orosz bank megbízott tárgyalójával folytattak. Oszkó Péter a gazdasági bizottság alakuló ülésén tartott meghallgatáson elmondta: a pénzügyi tárcát is megdöbbentette a fejlemény.

Nem tartották jogosnak az igényt, ezért szerződésben rögzítették, hogy a viszontgaranciát nem ismerik el kötelezőnek magukra nézve, illetve fenntartják a jogot arra, hogy megtámadják a bíróságon - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: azóta is jogszerűtlennek tartják a Malév garanciavállalását.