Hűtlen kezelés a Malévnál?

2010.05.19. 14:41
Büntetőfeljelentésre készül a Pénzügyminisztérium Malév-ügyben. A légitársaság ugyanis még a privatizáció előtt tisztázatlan körülmények között 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az orosz hitelező bank által neki nyújtott garanciára.

A könyvelésben nem szerepelt, így a könyvvizsgáló sem tudott róla, de a Malév még a privatizáció előtt tisztázatlan körülmények között 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az orosz hitelező bank által neki nyújtott garanciára. A számviteli fegyelem ilyen megsértése a hűtlen kezelés gyanúját veti fel - mondta Oszkó Péter a gazdasági és informatikai bizottság üléséről távozóban. Az ügyvezető kormány pénzügyminisztere hangsúlyozta, várhatóan még a héten megteszik a feljelentést.

A Malév 2007-es privatizációja idején a magánbefektető részére 32 millió eurós garanciát adott az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekombank (VEB). Ez akkor használható fel, ha a vevő nem teljesíti a privatizációs szerződésben foglalt kötelezettségeit. Az AirBridge ennek nem tett eleget, így a vagyonkezelő 2009 tavaszán lehívta a garanciát.

A Malév által a VEB-nek nyújtott viszontgaranciára Oszkó Péter szerint csak idén februárban, egy telefonkonferencia keretében derült fény, amelyet mások mellett az orosz bank megbízott tárgyalójával folytattak. Oszkó Péter a gazdasági bizottság alakuló ülésén tartott meghallgatáson elmondta: a pénzügyi tárcát is megdöbbentette a fejlemény. Nem tartották jogosnak az igényt, ezért szerződésben rögzítették, hogy a viszontgaranciát nem ismerik el kötelezőnek magukra nézve, illetve fenntartják a jogot arra, hogy megtámadják a bíróságon - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: azóta is jogszerűtlennek tartják a Malév garanciavállalását.

A bizottsági ülésen elhangzott az is: a Malév köztartozásainak összege a visszaállamosítás előtti időpontban elérte a 14 milliárd forintot, jelenlegi adóssága pedig 100 millió euróra (körülbelül 28 milliárd forint) tehető.

Rogán Antal, a bizottság elnöke szerint a viszontgaranciával több tízmilliárd forintos kár érte az államot, ezért mindenképp büntetőfeljelentést kell tenni. Sajnálatát fejezte ki, hogy Veres János egykori pénzügyminiszter nem volt jelen a bizottsági ülésen, mivel úgy véli, az ügyben az ő felelőssége is megállapítható.