Londonban nem értik a Fideszt

2010.05.26. 07:36
Egyre inkább az az érzésünk, hogy tévedtünk, amikor azt feltételeztük, hogy az új magyar kormány figyelembe veszi majd a hatalomra kerülésekor az aktuális külpiaci hangulatot - jegyzi meg feltörekvő piaci összefoglalója Magyarországról szóló részében a Morgan Stanley londoni elemzője. Pasquale Diana a kritikus indító megjegyzést a devizahitelek forint váltásával, az euróbevezetés lassításával, illetve az eddig tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiánycéllal kapcsolatos Fidesz-jelzésekre értette.

Az elemző a továbbra is meglehetősen borongós nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat mellett utal Orbán Viktornak arra a múlt heti jelzésére, miszerint nincs meg az együttműködés alapja a Magyar Nemzeti Bank és a kormány között, de ezen hamarosan változtat majd.

Pasquale Diana szerint piaci nézőpontból úgy tűnik: nem fő prioritás az új kormány számára, hogy kiterjedjen a jegybank és a kormány közötti konfliktus, ráadásul a jelenlegi jegybanktörvény alapján nincs is jogszerű módja Simor András MNB-elnök eltávolításának.

Az elemző Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter azon ígéretére is emlékeztet, amely szerint a törlesztési problémába jutó devizahiteleseknek érdemes lenne forintra váltani a kölcsönüket és segítene az állam is a törlesztésben. Pasquale Diana megjegyzi: nem igazán érti, hogy miért váltana valaki például egy 7,3 százalékos kamatozású svájci frank alapú lakáshitel konstrukcióról egy 13,4 százalékos forint alapú kölcsönre, hacsak nem támogatná jelentősen ezt az állam.

A Morgan Stanley szakértője szerint az euróbevezetéssel kapcsolatos eddigi kedvező kommunikáció is megváltozott az utóbbi hetekben, Matolcsy jelzései szerint ugyanis nem már siet az ország a közös fizetési övezetbe, mivel az eurózóna elvesztette a biztonságos menedék státuszát.

Pasquale Diana szerint a mostani külpiaci befektetői környezetben veszélyes olyan tartalmú nyilatkozatokat megfogalmazni vezető gazdaságpolitikusoknak, ami akár csak utal arra, hogy az eurókonvergencia nem prioritás egy ország számára. Az euró bevezetésével kapcsolatos törekvés ugyanis közép távon a költségvetési fegyelmet, a maastrichti kritériumok betartására való törekvést is előre vetíti - teszi hozzá.

Az, hogy a Fidesz nem igazán foglalkozik a kommunikációjában az aktuális külpiaci befektetői hangulattal (amikor a befektetők a magas államháztartási hiányok és államadósság miatt aggódnak) az idei államháztartási hiány mértékével kapcsolatos Fidesz "felfedezésekből" is látszik - utal rá a londoni elemző.

Mint ismert, múlt pénteken a Varga Mihály-féle tényfeltáró bizottság első vizsgálata után azt jelezte, hogy mintegy 170 milliárd forintos "lyukat" talált az idei büdzsében, azaz a GDP 0,7 százalékával eleve magasabb hiányszámot jelzett, mint a leköszönő kormány 3,8 százalékos célkitűzése. A Morgan Stanley elemzője szerint jelentős annak a kockázata, hogy a következő hetekben egy "csúnya" főszámot jelez majd az idei államháztartási hiányra, ami azt jelenti, hogy akár 6 százalék feletti deficitszám is kijöhet az új kormánytól.

Érdekesnek találta a londoni elemző Bihari Péter monetáris tanácstag azon múlt heti nyilatkozatát, amelyben a jegybankár az országkockázati prémium megemelkedése miatt azt jelezte: szűkült a mozgástere az MNB-nek a további kamatvágásra, illetve az inflációs kilátások nem feltétlenül támasztanak alá további kamatcsökkentést. Pasquale Diana szerint a nyilatkozat tükrözi azt a széles körű piaci meglátást, hogy érdemes lehet megállnia a magyar központi banknak a kamatcsökkentési sorozattal.