A bankszövetség nem tudott a bankadóról

2010.06.07. 12:54
Nem ismerjük a kormánynak a bankokkal kapcsolatos elképzeléseit – ezzel az indoklással nem kommentálta az információink szerint bankokra kivetni tervezett adó ötletét Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Lapunk úgy tudja, az állami a banki nyereség egyharmadát elvonná egy új különadóval.

A hétvégi kormányülést megelőzően nem volt velünk egyeztetés, a kormányzat nem vette fel velünk a kapcsolatot. Állítólagos politikusi szándékokat pedig nem tudunk úgy kommentálni, hogy nem ismerjük a terveket – így reagált lapunk megkeresésére a Magyar Bankszövetség. Hétfőn reggel írtuk meg, hogy információink szerint szinte biztosra vehető, hogy valamilyen banki különadó ötletével áll elő a kormány a hétvégi tanácskozás után.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta, arról, hogy az ülésen mi történt, nem tud, de velük közösen nem készült semmilyen terv. Azt az információnkat sem kommentálta, hogy a kormányülésen vendégként részt vett gazdasági szakértők között volt a bankszövetség elnöke, Erdei Tamás és Patai Mihály tőzsdeelnök, a bankszövetség alelnöke is.

A banki adó ötletével kapcsolatban Müller János bankszövetségi álláspontot nem tudott közölni, így csak saját véleményét mondta el. "Nemcsak Magyarországra, hanem az egész EU-ra igaz, hogy a válság kitörése óta számos intézkedés született gyorsított ütemben, ami a bankszektor egészét érintette. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb fájdalmunk, hogy ezeket a jogszabályokat úgy alkották meg, hogy azokat nem előzték meg hatásvizsgálatok" – fogalmazott.

Minden tervezett intézkedés során meg kellene vizsgálni azt, milyen egy-egy lépés hatása az érintett szektorra, jelen esetben a bankvilágra. Az elemzések során figyelembe kell venni azt is, hogy a válság még nem múlt el – mondta Müller, hozzátéve, hogy ezt nemcsak a hazai bankok gondolják így, hanem az európai banki közösség csúcsszerve is ezt mondja.

Lapunk forrásai szerint a kormány által tervezett bankadóból éves szinten legalább százmilliárd forintos bevételre számítanak. A bankszektor tavaly 306 milliárd forint profitot termelt, vagyis a nyereség legalább egyharmadára igényt tartana az adócsökkentéshez mozgásteret teremteni kívánó kormány. A társasági adót is figyelembe véve ez azt jelentené, hogy a szektor nyereségének a felét nyelné el a költségvetés.