Simort sajnálja a New York Times

2010.08.03. 11:35
Magyarország a jegybankot hibáztatja a költségvetési válság miatt - ezzel a címmel írt cikket az aktuális magyarországi gazdaságpolitikai fejleményekről a New York Times. Az amerikai napilap értékelése szerint Simor Andrásnak van a legnehezebb dolga az európai jegybankárok között és a kormány veszélyes politikát folytat, mivel a külföldi befektetők elidegenedését kockáztatja.

Nincs könnyű dolguk a jegybankároknak Európában, főleg a globális gazdasági válság kitörése óta. Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének van azonban a legnehezebb dolga - írja a The New York Times. Nemcsak a gazdaság stagnálásával hibáztatja az új miniszterelnök, Orbán Viktor (többek között) a magyar jegybankelnököt, hanem 75 százalékkal vissza is vágta fizetését - olvasható az amerikai napilapban. A cikk emlékeztet arra, hogy a kormány korábban ciprusi offshore befektetései miatt támadta Simor Andrást és a NYT az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy kormány a büntetőeljárással történő eltávolítását is fontolóra veheti.

Az amerikai napilap cikke szerint nem világos, hogy melyek ezek a vádak, és idézi Simor Andrást, miszerint a vádaknak nincs semmilyen alapjuk. Eközben Brüsszel mérlegeli a Simor András fizetését csökkentő törvénymódosítást, miután az illetéktelen beavatkozás lehet a jegybank működésébe.

A választóknak tetszik, de veszélyes a forint miatt

Simor András démonizálása és az IMF-kapcsolatok elvágása megnyerheti a választópolgárokat, főleg az őszi önkormányzati választásokhoz közeledve, de az ilyen lépések következtében felmerül annak a kockázata, hogy elidegenednek az európai szövetségesek és a külföldi befektetők, ami a forint megtámadásához vezethet, ami 2008-ban a csőd szélére sodorta Magyarországot - vélekedik a NYT cikkírója.

Lazítanának a költségvetési politikán

Eközben a kormány egy sokkal expanzívabb fiskális politikára törekszik, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem tudja teljesíteni az eredeti hiánycélokat és növekedni fog az államadósság, amely már jelenleg is a nemzeti össztermék 80 százalékát éri el - vélekedik az elmúlt hetek magyarországi fejleményeiről Thomas Landon a NYT hasábjain.

Orbán Viktor hangsúlyozza, hogy az ország teljesíteni tudja az idei évre vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ám a jövő év - miszerint Magyarország 3 százalék alá viszi a deficitet - más kérdés. A jövő évet övezik a legnagyobb problémák - idézi az NYT Christoph B. Rosenberget, az IMF-küldöttség vezetőjét. Magyarország magas adósságszintje és kiszolgáltatottsága (a tőkeáramlásokra) miatt fontos, hogy jövőre csökkenjen a költségvetés hiánya - tette hozzá a Valutaalap illetékese.

Az amerikai napilap cikke azt is kiemeli, hogy a piacok eddig egészen toleránsak voltak a magyarországi hírekre. A befektetők úgy gondolják, hogy Magyarországnak sikerül megállapodnia az EU-val, ám meglátásunk szerint Brüsszel nem köt egyezséget az IMF nélkül - magyarázta a NYT cikkírójának Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője.

A NYT cikke azt is megemlíti, hogy az 5,25 százalékos magyar alapkamat az egyik legmagasabb Európában, ám Simor András érvelése szerint - írja a lap - a magasabb rátára továbbra is szükség van annak érdekében, hogy fennmaradjon a külföldi befektetők bizalma Magyarország iránt. Az EU-IMF védőernyője nagyon fontos volt a külföldi befektetők bizalmának fenntartása szempontjából, így a védőernyő feladása növelheti a magyar gazdaság sérülékenységét - idézi a jegybankelnök szavait az amerikai napilap.