Még nem indult újra a termelés az ajkai timföldgyárban

2010.10.15. 15:56
Tegnap úgy volt, ma déltől beindul az üzem. Adategyeztetés miatt van a csúszás.

Egyelőre nem indult újra a termelés az ajkai timföldgyárban, mert további adategyeztetésre van szükség - közölte Petróczi Tímea, a gyár felügyeletével megbízott kormánybiztos szóvivője. A szóvivő szerint további egyeztetések szükségesek a gyár menedzsmentje és a felügyelők között. Bakondi György kormánybiztos hiánypótlásra szólította fel a vezetőséget az adategyeztetés során. Az üzem újraindulása az adategyeztetéstől függ.

Tegnap Petróczi Tímea még azt közölte, hogy péntek déltől újra termelhet az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.

Petróczi Tímea elmondta: a hatósági engedélyek igazolják, hogy a gyár biztonságosan működik. A szóvivő tájékoztatása szerint a cég felügyelői már valamennyi dokumentumot átvették. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.

A működés beindításához már korábban felfűtötték a gépeket.

Az ajkai timföldgyárban október 5-én állították le a termelést, miután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét a vörösiszap-katasztrófa miatt.

A cég a múlt héten és az utóbbi napokban is többször kérte a termelés mielőbbi újraindítását. Október 10-én a Mal Zrt. azt közölte: ha az ajkai timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra, a műszaki-technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termelést; ez pedig olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is.

A Mal Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A Mal Zrt. 100 százalékban magyarországi magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1100 embernek ad munkát Ajkán és környékén.