Egyre nehezebben kapunk fizetést

2010.10.27. 07:32
Kevesebb feketemunkást, de sokkal több szabadságolással és bérfizetéssel trükköző munkaadót találtak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) munkaügyi felügyelői az idei első féléves ellenőrzések során.

Az OMMF közel 15 ezer munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben. A vizsgált munkaadók több mint felénél találtak jogsértéseket, amelyek az ellenőrzött munkavállalók 52 százalékát, 71,3 ezer dolgozót érintettek hátrányosan, írja a Napi Gazdaság.

Az arányok kedvezően változtak az előző évvel összevetve. A 2009-es első féléves ellenőrzésekkor ugyanis még a munkáltatók 62 százalékánál tártak fel jogsértéseket, amelyek a dolgozók 64 százalékát érintették.

A feltárt jogsértéseket elkövető nyolcezer munkáltató közül 6,3 ezerrel szemben szabott ki az OMMF munkaügyi bírságot, összesen 2,1 milliárd forintot. A kiemelten ellenőrzött ágazatok közül a legtöbb munkaügyi bírságot, 632,8 millió forintot az építőiparnak sikerült produkálnia. A második helyezett a nyomozati és biztonsági tevékenységgel foglalkozóké: 430 millió forintot ebben a szektorban szabtak ki a felügyelők.

Az utóellenőrzések tapasztalatai szerint nemcsak a feketefoglalkoztatás jelentős az ágazatban, de számos egyéb munkaügyi jogszabályt is előszeretettel hagynak figyelmen kívül a munkaadók. A kereskedelemben és a vendéglátásban 377,3, a feldolgozóiparban 168,5, míg a mezőgazdaságban 138,3 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki a felügyelők.

Csökkenő mértékű, de még jelentős a feketefoglalkoztatás: az első félévben 19,6 ezer feketemunkást találtak, ez nyolc százalékkal kevesebb, mint 2009 hasonló időszakában. Hozzávetőleg 22 százalékkal nőtt a szabadsággal kapcsolatos jogsértések köre, de az előző év azonos időszakához képest csökkent a munkaidővel, pihenőidővel, rendkívüli munkavégzéssel összefüggő feltárt szabálytalanságok száma.

A legtöbb ilyen jogsértést 11 ezer dolgozót érintően a feldolgozóiparban találta az OMMF. Gyakori a visszaellenőrizhető tartalmú bérelszámolással, valamint a bérfizetés határidejét érintő szabályok megsértése: az összes feltárt szabálytalanság 15 százaléka tartozott ebbe a körbe.