Vádemelést javasolnak az OMMF volt vezetői ellen

A végéhez ért a nyomozás az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) volt elnöke és társai ellen indított korrupciós ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslatot tett, az iratokat a Fővárosi Főügyészséghez továbbítják.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőségnél egy névtelen bejelentéssel kezdődött a vizsgálat még 2008 novemberében. A nyomozók a nyilvántartásokban olyan ellentmondásokat fedeztek fel, amelyek arra utaltak, hogy a hatóság nullás igazolást állított ki korábban már a felügyelet által megbírságolt cégeknek, így azok pályázni tudtak különféle tendereken, pedig igazolás nélkül ezt nem tehették volna. A lefolytatott nyomozás alátámasztotta a rendőrök gyanúját.

Az ügyben meggyanúsították Papp Istvánt, a szervezet egykori elnökét és Cseke Zoltánt, a főfelügyelőség törvényességi és ellenőrzési volt főosztályvezetőjét is. A volt vezetőt 2008 decemberében vették őrizetbe a nyomozók, éppen akkor, amikor évértékelő sajtótájékoztatójára készült. Rajtuk kívül még négy ember ellen indítottak eljárást, akik szintén a felügyeletnél dolgoztak.

A nyomozás adatai szerint fennáll a gyanú, hogy az egykori elnök, illetve főosztályvezető tizenhat esetben intézte el, hogy az érintett gazdasági társaságokat ne zárják ki a közbeszerzési eljárásokból, állami támogatások igényléséből. Ezen felül - a gyanú szerint - több esetben adtak jogtalan utasítást arra, hogy megváltoztassák egyes munkaügyi eljárások határozatait. A nyomozók feltételezései szerint az egykori elnök utasítására egyébként az adott eljárások iratait meg is semmisítették.

Az NNI hétfői tájékoztatása szerint a nyomozati iratokat - több rendbeli hivatali visszaélés bűntett, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett, valamint okirattal visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt - összesen hat gyanúsítottal szemben, vádemelési javaslattal továbbítják a Fővárosi Főügyészség részére.