Milyen lesz a Posta, ha versenyezni kell?

2011.01.03. 11:57
Az állami vállalatokat, így a Magyar Postát is felügyelő fejlesztési minisztérium postapiaci stratégiát készíttet, készülve a 2013-as ágazati piacnyitásra. A stratégiaalkotáshoz szükséges szakmai tanulmányok elkészítésére közbeszerzést írtak ki jövő hétfői határidővel. Az, hogy mennyit költenének a stratégiakészítés megalapozására, az ajánlatkérésből nem derül ki.

„A postapiaci liberalizáció sikeres megvalósításához szükséges tartalmi támogatás, gazdasági, jogi, elemzői, modellezői tevékenység elvégzésére” írt ki közbeszerzést a fejlesztési minisztérium. Az ajánlatkérésből kiderül: a pályázat nyertesének lényegében a teljes postai és postapiac-nyitási stratégiát el kell készíteni.

A 2013-as postapiaci liberalizációt megalapozó szakmai munkának az ajánlatkérés szerint hat része lesz. Ezek között szerepel a kiinduló helyzet és a liberalizáció kereteinek bemutatása éppúgy, mint az egyetemes szolgáltatás – tehát a piaci tevékenységen kívül, közszolgáltatói tevékenység – fenntartható üzleti modelljének kidolgozása, a piaci helyzet modellezése, benne a piacra lépés szabályainak meghatározásával. A tender győztesének feladata lesz a szabályozási koncepció, valamint a kapcsolódó jogszabályok módosításához szükséges szövegjavaslatok elkészítése.

Az ajánlatkérésben nem szerepel az elvégzendő munka közzétehető – bár kötelezően nem közzéteendő – becsült értéke, így az nem derül ki a pályázati felhívásból, hogy a minisztérium mennyit szánt a kormányzati postapiaci stratégia elkészítésére. Annyi viszont igen, hogy nem a pénz számít: az értékelésben az árajánlat 40, míg az ajánlat szakmai részének minősége 60 százalékos súllyal esik latba.

A munkát meglehetősen sürgősen el kell végezni. Az NFM gyorsított tárgyalásos eljárással választja ki győztest. A pályázatokat január 10-ig, vagyis jövő hétfőig kell benyújtani, az ajánlatkérő január 14-ig, vagyis jövő péntekig választja ki azokat, akikkel tárgyalni akar, és február elejére már a szerződéseket is megkötnék. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy az ezeknek a tanulmányoknak az elkészítésére szánt pénzt egy kormányrendelet értelmében legkésőbb 2011. június 30-ig fel kell használni, ezért a munkát május végéig el kell végezni.