1+2 gyerek az nem egyenlő 3 gyerekkel

2011.01.11. 12:20 Módosítva: 2011.01.11. 14:48
A családi adókedvezmény nem is a gyerekvállalást díjazza igazán, hanem a közös gyerek vállalását, ezért az élettársi viszonyban született közös gyerekek többet érnek a kedvezmény szempontjából a hozott gyerekeknél. Viszont már a magzat után is jár az adókönnyítés. Megéri gyorsan és pontosan nyilatkozni a kedvezmény igénybevételéről, máskülönben csak jövőre látja viszont a szülő az őt megillető pénzt.

Vonzóan hangzik az, hogy gyerekenként havi tíz- vagy harmincháromezer forinttal kevesebb adót kell befizetnie egy munkavállalónak a kormány gáláns családbarát adórendszerének köszönhetően, a gyerekes dolgozók közül mégis sokan meglepődhetnek a bérük februári készhez vételekor, hogy kevesebb nettót kapnak. A családi kedvezményt ugyanis nem automatikusan veszi figyelembe a cég a bér kifizetésekor és az államot megillető közterhek levonásakor. Annak igénybe vételéről az alkalmazottnak a munkáltató felé még január vége előtt nyilatkoznia kell. Az idő sürget, a legfontosabb tudnivalókkal ezért sem árt tisztában lenni.

A magzat után is jár a kedvezmény

A gyerekek után, gyerekszámtól függően, de jövedelemkorlát nélkül családi kedvezmény jár. Ezzel az adóalapot lehet csökkenteni, ezen keresztül lehet mérsékelni a befizetendő személyi jövedelemadót – ezért az egyszerűség kedvéért mi is adócsökkentő tételként írunk róla a továbbiakban. Az egy- és kétgyerekesek havonta gyerekenként maximum tíz-tízezer forintnyi adót tudnak megspórolni, a három- és többgyerekesek már az első gyerek után is havonta gyerekenként 33 ezer forinttal mérsékelhetik a befizetendő szja-jukat.

Fő szabály szerint az után a gyerek után jár a családi kedvezmény, aki után családi pótlékot kap a szülő, és abban a hónapban jár a családi kedvezmény, amikor a családi pótlék is jár. De a magzat után (a fogantatástól számított 91. naptól kezdődően) is megilleti a leendő szülőt a családi kedvezmény.

El kell tenni az orvosi papírt

Ha a magzat után is igénybe veszik a kedvezményt, akkor érdemes megőrizni az orvosi igazolást, mert az adóhatóság egy ellenőrzés során kérheti a várandósság tényéről kiadott orvosi iratot.

A szociális szempontot még inkább kidomborítva a rokkantsági járadékban részesülő személy és a családi pótlékra saját jogán jogosult illető után is lehet mérsékeli az szja-t.

A gyerekek tetszőleges arányban "feldarabolhatók"

A törvény azt tekinti alapesetnek, hogy a családi kedvezményt az a szülő kapja, aki jogosult a gyereke utáni családi pótlékra. De akár házasságban, akár élettársi viszonyban él ez a szülő, a családi kedvezményt partnere is kihasználhatja. A gyerek utáni kedvezményt persze csak egyszer lehet igénybe venni, tehát nem lehet azt csinálni, hogy egy egygyerekes szülőpárnál mindként szülő havi tíz-tízezer forinttal kevesebb szja-t fizet be.

Azt is megengedi a törvény, hogy a családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között tetszőleges arányban megosszák. Vagyis járható út az is egy kétgyerekes házasságban élő szülőnél, hogy az anya az egyik gyerek után, az apa a másik gyerek után kéri a családi kedvezmény érvényesítését. Sőt, a gyerekek a családi kedvezmény tekintetében tesztőlegesen „darabolhatók”, vagyis a kétgyerekes szülők megtehetik, hogy az anya „fél gyerek” után, az apa pedig „másfél” gyerek után veszi igénybe az adómérséklő lehetőséget. A tetszőleges arányú megosztásnak akkor van értelme, ha így tudják a maximumot kihozni a lehetőségből a szülők, ha így tudják a legtöbb adót megspórolni.

Gyerek és gyerek mégsem egyenlő

Az eddigiekből úgy tűnhet, hogy a gyerekek egyenlőek, a házasság és élettársi kapcsolat között nem tesz különbséget a törvény. Valójában azonban gyerek és gyerek mégsem egyenlő, ez pedig abból fakadhat, hogy a törvény a közös gyerek vállalását ösztönzi, nem elsősorban a gyerekvállalást.

Az adójóváírás bekavar

A családi kedvezmény mellett az adójóváírással - gyerekszámtól függetlenül legfeljebb havi 12100 forinttal, jövedelemhatártól függően - is lehet mérsékelni a fizetendő szja-t, azonban a családi kedvezmény és az adójóváírás maximális kiaknázása sokszor nem lehetséges, mert egyszerűen az alacsony kereset miatt nincs annyi szja, amiből a gyerekenkénti 10-33 ezer forintos családi kedvezmény és a 12100 forintos adójóváírás is leírható.

Egy havi bruttó 100 ezer forintot kereső egygyerekes szülő csak 12100+8220 forintot tud megspórolni az adójából, mert pontosan annyi az adója. Ha dupla ennyi pénzt keresne, akkor meg ugyan ki tudná használni a 10000 forintos családi kedvezményt, de az adójóváírásból csak 9120 forintot tud igénybe venni.

Egy példán érzékeltetve: egy házasságban élő szülőpárnak három közös gyereke születik, a szülők összesen havi háromszor 33 ezer forinttal, azaz 99 ezer forinttal csökkenthetik az szja-jukat (ha egyáltalán lenne annyi befizetendő szja-juk, vagyis összesen keresnének havi 487 ezer forintot). Ha a két személy élettársi kapcsolatban élne és három közös gyerekük születne, akkor is hasonló a helyzet. De ha két személy úgy él élettársi kapcsolatban, hogy a nő előző házasságából egy gyereket hoz, a férfi pedig kettőt, tehát közös gyerek nincs, akkor ez a család havonta háromszor tízezer forintnyi adókedvezményt kap. Mégpedig azért, mert a nem közös gyerekek esetén élettársi kapcsolatban a gyerekeket nem lehet összeadni a családi kedvezmény összegének megállapításánál, vagyis a törvény az anya egy gyerekét és külön az apa két gyerekét veszi figyelembe, vagyis ebben az esetben 1+2 nem egyenlő 3-mal, bár a kedvezményt három gyerek után veszik igénybe. (Ha azonban házasok a szülők, és bár nincs közös gyerek, de összesen három "hozott" gyerek van, akkor már háromszor 33 ezer forint, vagyis összesen 99 ezer forintnyi adókönnyítés jár.)

Még egy meglepő, de kedvező speciális esetet érdemes kiemelni. Van egy háromgyerekes (közös gyerekek) házaspár, mindhárom gyerek után jár még a családi pótlék, tehát egyik sem töltötte be a 18. életévét. Ekkor a családot havonta összesen 99 ezer forintnyi adókedvezmény illeti meg. Ám ha az egyik gyerek már idősebb, de még a szülőkkel és két testvérével egy háztartásban lakik (tehát például a húszas éveiben járó egyetemistáról beszélünk), akkor utána már nem jár családi pótlék a szülőknek, így családi kedvezmény sem. De a családi kedvezmény számításakor mégis figyelembe kell venni. Magyarán: a család havonta 66 ezer forinttal kisebb szja-t kell hogy befizessen, mert a törvény azt nézi, hogy három közös gyerekkel élnek egy háztartásban a szülők, de csak a két kisebbik után jár a családi kedvezmény.

Megéri gyorsan és pontosan nyilatkozni

Ha a munkavállaló szülő szeretné már idén igénybe venni a családi kedvezményt, vagyis szeretné, ha a fizetési borítékjában készpénzre lefordítva látná a kormány családközpontú adórendszerének év eleji bevezetését, akkor a munkahelyével ezt közölnie kell. A munkáltatóknak a januári munka után járó, februárban kifizetendő bér bérszámfejtése előtt, tehát praktikusan január vége előtt egy papírt kell dugniuk az alkalmazottak orra alá, utóbbiaknak pedig nyilatkozniuk kell arról, hány gyerek után, szülőtársukkal milyen megosztásban kívánják kihasználni a kedvezményt. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha a dokumentumot – két szülő lévén – mindkét szülő és az ő munkáltatóik is aláírják.

Az adóhatóság honlapján van egy nyilatkozatminta

Ha a munkáltató nem tud nyomtatványt adni, amelyen a családi kedvezményt kérni lehet, akkor segíthet a NAV-vá alakult APEH régi honlapján megtalálható nyilatkozatminta, azt kitöltve át lehet adni a munkáltatónak, hogy a havi adóelőleg kiszámításánál már vegye figyelembe a családi kedvezményt.

Nem kell azonban aggódni, ha később kiderülne, hogy a családi kedvezmény adóelőleg kiszámításánál kért megosztása a két szülő között lehetett volna jobb is, más megosztás esetén több adót tudtak volna megtakarítani a szülők, esetleg év közben a kedvezmény összegét befolyásoló változás történik a család létszámában. A 2011. évről szóló adóbevallást majd 2012. májusáig kell elkészíteni, akkor már látható, hogy jár, járt volna a legjobban a két szülő, így az adóbevallásban a korábbi döntés lényegében korrigálható, a családi kedvezmény szülők közötti megosztási arányát utólag is lehet javítani, és ez felülírja a most januárban a munkáltató felé tett nyilatkozatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki most januárban elmulaszt nyilatkozni a családi kedvezmény igénybevételéről, és a későbbiekben sem teszi ezt meg, az szűk másfél év múlva az adóbevallásában ezt érvényesítheti és egyösszegben megkaphatja az adókönnyítést. Ám ha év közben, mondjuk márciusban kap észbe valaki, az megteheti a nyilatkozatot, de neki már csak az áprilisi bérétől kezdődően veszi figyelembe a cége a kedvezményt. (Viszont ha év közben változás áll be a család létszámában, akkor azt nyomban jelezni kell a munkáltató felé, máskülönben a jogtalanul igénybe vett családi kedvezmény esetében van egy 12 százalékos büntetőtétel.)

Mindenesetre nemcsak azért éri meg most időben és pontosan nyilatkozni a megosztásról, mert akkor havonta több marad a borítékban, hanem azért is, mert ha jól kéri a magánszemély a megosztást, akkor később nem kell bajlódnia az adóbevallással. 2012 tavaszán ugyanis elég lesz egy egyszerű adónyilatkoztatot tennie annak a magánszemélynek – és ezzel ő le is tudja a 2011. évi jövedelmei utáni adóbevallási kötelezettséget –, akitől a havonta levont adóelőlegek összege megegyezik (pontosabban legfeljebb ezer forinttal tér el) a tényleges adófizetési kötelezettséggel, és egyetlen munkáltatótól kapott bért vagy annak megfelelő jövedelmet.