Szakít Kapolyival az MVM

2011.01.14. 16:14
Tovább távolodik a Magyar Villamos Művek (MVM) Kapoly László cégeitől. A társaság pénteki közgyűlésén arról döntöttek, hogy kiszállnak a botrányos vásárosnaményi beruházásból, nem folytatják a mátrai projektet, a veszteséges Vértesi Erőművet azonban tovább finanszírozzák.

Megszünteti a vásárosnaményi beruházás finanszírozását a Magyar Villamos Művek (MVM), döntött a cég pénteki közgyűlésén. A 230 megawatt kapacitású erőmű építése még csak előkészület alatt állt, az MVM és a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting közös projekttársasága, a Kárpát Energo építette volna.

Az MVM vizsgálata szerint azonban a vásárosnaményi beruházás folytatása a jelenlegi feltételek mellett további 10-15 milliárdos veszteséget jelentene, ezért a Kapolyi cégével kötött szerződés megszüntetését kezdeményezik.

"A közgyűlés felhatalmazta az MVM igazgatóságát, hogy szüntesse meg az MVM Erbe és a Kárpát Energo között fennálló vállalkozási szerződést a megfelelő jogi és elszámolási feladatok végrehajtása mentén" - közölte a cég.

Nem volt váratlan a szakítás

Mint ismert, az MVM 2008 februárjában 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a vásárosnaményi gázerőművet építő Kárpát Energo Zrt.-ben. A tulajdonszerzés után az MVM az erőműberuházás megvalósulását célzó 55,3 millió euró hitelt nyújtott a cégnek.

A Kárpát Energo márciusban a teljes hitelkeretet lehívta, és abból 32,5 milliárd euró befektetési kölcsön címén azonnal továbbutalt a Power Investments International nevű luxemburgi cégnek, amelynek egy a Kajmán-szigeteken bejegyzett postafiókcég volt a tulajdonosa.

A befektetési kölcsönnek aztán nyoma veszett, a vásárosnaményi gázerőmű pedig a mai napig nem épült meg, holott 2010-re már működő erőművet ígértek.

Az MVM 2010-ben felfüggesztette a beruházást, értékvesztésként írta le a Kárpát Energo részére nyújtott előlegeket és kölcsönöket. Az éves beszámolók szerint 2008-2009-ben összességében mintegy 17,6 milliárd forintot bukott az MVM-csoport a Kárpát Energo akvizíciója miatt.

A bejelentés nem volt váratlan, Baji Csaba az MVM vezére már korábban jelezte, az MVM csoport minden meglévő szerződéses jogviszonyt felbont a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting céggel.

Marad a Vért

A Vértesi Erőmű kapcsán is közgyűlési döntés született pénteken. Mivel úgy tűnik, a haldokló vállalatot az állam továbbra sem akarja lekapcsolni a lélegeztetőgépről: továbbra is megkapja a szénfillér támogatást, így egyelőre az MVM is finanszírozza a cég működését.

Az erőmű végső ellehetetlenülése szintén nem független Kapolyi László cégétől, a System Consulting 2008-ban húszmilliárd forint értékű szerződést kötött az erőművel. A vállalat saját termelésből nem tudta biztosítani a 250 megawatt villamos energiát, így annak nagy részét tizenegy nagykereskedőtől vásárolta volna össze.

A milliárdos politikus az év végén a válságra hivatkozva visszalépett az üzlettől, az érintett áramkereskedők pedig az erőműtől követelnek kártérítést. Az MVM pénteki közgyűlésén tudomásul vette: ha a csődeljárásban nem jön létre hitelezői egyezség, a bíróság elrendelheti a társaság felszámolását.

Nem bővül a Mátrai Erőmű

Hogy a Mátrai Erőmű 300 milliárdos bővítését leállítják, arról már korábban döntöttek. Az MVM pénteki közgyűlése most azonnali konkrét megvalósításra hatalmazta fel az igazgatóságot a még csak előkészítés alatt álló beruházása projekt lezárásával kapcsolatos pénzügyi és jogi lépések megtételére.

Az erőmű közel 500 megawattos, mintegy ötvenszázalékos bővítése makrogazdasági okok miatt nem valósul meg. Az MVM szerint a projekt leállítását, a 2008 után kedvezőtlen irányba mutató árampiaci és pénzügyi környezet indokolta, a beruházás szerintük hosszú távon sem térülne meg.