Olcsóbb lesz a benzin

2011.01.24. 14:10
Három forinttal csökken szerdától a benzin ára a hazai töltőállomásokon, míg a gázolaj ára nem változik. Így visszaáll a múlt hét előtti állapot, hiszen egy hete éppen 3 forinttal nőtt a benzinár: 364 forint lesz szerdától a benzin átlagára, a gázolajé marad 359 forint.

Három forinttal 364 forintra csökkenti a 95-ös benzin literenkénti árát  a Mol szerdán, a gázolaj továbbra is 359 forintba kerül majd.

A benzin árát döntően az befolyásolja, hogyan alakul a forint és dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül még a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba. Tavaly január elsején még az adóemelés miatt nőtt meg drasztikusan az üzemanyagok ára, azóta viszont csak az első két tényező alakította az árakat.

Bár dollárban mind a benzin, mind pedig a gázolaj tőzsdei jegyzésára kis mértékben emelkedett, a forint árfolyama erősödő tendenciát mutatott az elmúlt héten, így szerdán megtörhet a hetek óta tartó emelkedés.

Az E85 (bioetanol) átlagos ára 286 forint, autógázt átlagosan 213 forintért tankolhatunk. A legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások között továbbra körülbelül 30 forintos árkülönbséget tapasztalhatunk.

Idén eddig összesen három forinttal emelkedett a benzin ára, a gázolajé nyolc forinttal nőtt. Tavaly januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint.