Százmilliós adótartozás a temetőben

2011.01.28. 16:32 Módosítva: 2011.01.28. 16:43
Közzétett negyedévente szokásos három feketelistájából kettőt az adóhatóság. A NAV ezúttal azoknak a jogi és magánszemélyeknek a névsorát közölte, amelyek és akik legalább fél éve 100, illetve 10 millió forintnál többel tartoznak. Előbbi lajstromban a vállalkozások mellett alapítványok és egy önkormányzat, is van, utóbbiban felbukkan Földesi-Szabó László neve is.

Nick községnek továbbra sem sikerült rendeznie legalább százmillió forintos adótartozását, legalábbis erre utal, hogy az adóhivatal legfrissebb adóslistáján (pdf-ben) is szerepel a mintegy hatszáz lakosú Vas megyei kistelepülés neve. Ez azt jelenti, hogy a falunak legalább százmillió forintos adó- vagy járuléktartozása van.

A nem magánszemély adózók ugyanis legalább ilyen, minimum 180 napja meglévő tartozással kerülhetnek a listára. Amelynek ezúttal 1999 eleme van, bár egyes cégeket – például az első oldalon szereplő Csonka Bála Bt. – több sorban is feltüntettek, ami azt jelzi, hogy több közteher-elmaradásuk is elérte a százmilliós határt. Néhány alapítvány, köztük egy XI. kerületi óvodai, egy, már többször említett rendőralapítvány, továbbá a Hétfő és a Szent Mihály Alapítványok hoztak össze százmillió fölötti köztartozást.

A névsorban egyébként főként gazdasági társaságok vannak, nagyrészük kft., jelentős részük építőipari, kereskedelmi vagy szolgáltatói tevékenységet végez vagy végzett – közülük sok ugyanis már felszámolás vagy végelszámolás alatt áll. A magyar csődrekorder, az egy tatabányai címen cégek százait nyilvántartó Erdélyi József ezúttal többek között a Búgócsiga100429 Draugyreg és a Mecsboksz 100806 Aszrep kft.-ket juttatta a listára.

Az ismertebb vagy nagyobb cégek közül a listán megtalálható a Pest megyei temetkezési vállalat jogutódja a Szigü Pest Megyei Temetkezési Zrt., a Karsai-holdingba tartozó Extruform-Karsai Műanyagipari Zrt., az egykori Szabolcs Gabona átalakításával létrejött Abo Holding Zrt., ez utóbbi szerepelt a legnagyobb magyar élelmiszeripari kartellnek számító malomkartellben is. Feketelistás az egykori Fegyver és Gázkészülékgyár egy cége, a felszámolás alatt álló FÉG Invest Kft., valamint szerepel a névsorban több Bábolna-cég is.

A magánszemélyek listája (szintén pdf) a jogi személyekénél is hosszabb, ezen 2821-en szerepelnek, ők legalább 10 millió forinttal maradtak szintén legalább 180 napja az állam adósai. Közülük csaknem harmincnak, köztük a dán Jorgen Getreuer Vilhelmsennek a lakcímet sem tudja az adóhatóság, így tőlük aligha várhat pénzt.

Van néhány egyéb különös adótartozó is: a salgótarjáni Rákóczi út 123-ban lakó Mocsányi Iván és Mocsányi Sándor is kétszer-kétszer szerepel a névsorban, így ők ketten legalább negyvenmillióval tartoznak az államnak. Családilag tartozik legalább húszmillióval a költségvetésnek a kunbaracsi tanyavilágban, a Kákás tanya 208. szám alatt lakó Fára Gábor és Fára Gáborné, akik mindketten szerepelnek a névsorban. Szerepel a nagy adósok között Földesi-Szabó László is, aki nemrég egy másik listának is tagja lett: felkerült a BRFK top10-es körözési listájára.