Malvin
11 °C
20 °C

2,3 milliárdos bírság a malomkartellnek

2010. 10. 28. 11:12
| Módosítva: 2011. 06. 29. 17:59
Évekre felosztották a lisztpiacot a legnagyobb hazai malomipari vállalkozások, a versenyhivatal az élelmiszeripar történetének legnagyobb büntetését szabta ki rájuk. A legnagyobb büntetés 800 millió forint, kilenc cég százmilliót meghaladó bírságot fizethet.

Tizenhat malomipari vállalkozásnak összesen 2,29 milliárd forintnyi bírságot kell fizetnie a versenyhivatal versenytanácsának csütörtöki döntése értelmében. A cégek a határozat szerint 2005 februárjától éveken át – több mint tíz társaság egészen 2008 áprilisáig – összehangolták üzletpolitikájukat.

Megállapodtak a beszerzési és értékesítési áraik mellett egymás piacainak meg nem támadásáról is, vagyis a piac felosztásában. Az eljárás összesen 25 vállalkozással szemben indult, nyolc céget felmentettek, mert a GVH "nem találta bizonyíthatónak a versenykorlátozó megállapodásokban való részvételüket". A tizenhét kartellezőből egy cég a versenyhivatallal való együttműködés miatt, az úgynevezett engedékenységi politika keretében mentesült a bírság megfizetése alól.

Másfélmilliótól 800 millióig

A versenytanács döntése értelmében,a legnagyobb bírságot, 800 millió forintot, a Pannonmillnek kell fizetnie. A Gyermely Zrt. 250 millió, míg a Diamant Kft. 200 milliós bírságot kapott, további hat cégnek kell több mint 100 millió forintot fizetnie. Közülük a Sikér Zrt. 190 milliót, a Szatmári Malom 180 milliót, a Hajdúsági Gabonaipari Zrt. 145 milliót köteles fizetnie (a másik végletet az 1,3 millióra bírságolt Budai Malomipari Kft. jelenti).

Szintén százmilliónál többre, 145 millióra büntették a csődközeli helyzetét éppen a versenytanácsi tárgyaláson bejelentő székesfehérvári Cerbona Zrt., amelynek egyik volt munkatársa tette a vizsgálatot elindító bejelentést. Az ügyben később védett tanúként is meghallgatott korábbi dolgozó az Indexnek részletesen is beszámolt a piacfelosztás részleteirúl, arról, hogyan és milyen körülmények között zajlottak a titkos tárgyalások, és milyen területekre terjedt ki a cégek megállapodása.

A 2,3 milliárdos büntetés az egyik legnagyobb kartellbírság, amit a versenyhivatal valaha kivetett. Élelmiszeriparban ekkora és ennyi céget érintő bírságot még nem szabtak ki. A bírság összegének kiszabásakor a versenytanács mérlegeli a cégek mostani és akkori árbevételét, a cég piaci súlyát, hogy visszaeső-e vagy sem, illetve, hogy mennyire volt aktív a kartellezésben.

Egy malomban őröltek

A versenyhatóság közleménye szerint a jogsértő piacfelosztásban és árpolitika-összehangolásban résztvevő tizenhét cég többsége 2005 februárja és 2008 áprilisa között folyamatosan részt vett a kartelltárgyalásokon. Öt vállalkozás – a már felszámolás alatt álló Cornexi, a Budai Malomipari Kft., a Ga-Bo Élelmiszeripari Kft., a Lamepé Kft. és a Mária-Malom Kft. – viszont csak néha, volt olyan cég is, amely csak egyszer vett részt ilyen egyeztetésen.

A versenyhivatal versenytanácsának határozata szerint "a kartellben meghatározó szereplők voltak az országos szinten is jelentős malmok, a megállapodás fő irányát elsősorban a közöttük létrejött megállapodás jelenthette". Az egyeztetések elsősorban a malmi búzaőrlemények, a liszt és a korpa áráról, annak esetleges emeléséről és az áremelés végrehajtásáról (módjáról, időzítéséről) folytak. Egyebek mellett arról állapodtak meg egy-egy ilyen tanácskozáson a cégek, hogy emelik-e, hány forinttal és mikortól a liszt – a finomliszt, illetve ahhoz igazodóan egyéb liszttípusok – árát.

A vizsgálat azt is feltárta: a megbeszélések során a malmok a „status quo”-ra hivatkoztak, ami egymás piacának meg nem támadását, a fennálló vevői kapcsolatok (vagyis hogy mely vevő mely malomhoz tartozik) tiszteletben tartását jelentette.

A mostani ügy nem volt előzmény nélküli: a versenyhivatal már 2004-ben büntetést rótt ki a finomliszt minimálárának meghatározásáról, illetve egymás piacainak meg nem támadásáról kötött megállapodás miatt a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és ‑Kereskedők Szövetségére, illetve tizenkét piaci szereplőre. A mostani bírság kiszabásánál azt is figyelembe vette a GVH, hogy a vállalkozások az egységes és folytatólagos, összetett jogsértést hosszú időn keresztül, Magyarország teljes területét lefedve folytatták.

Évekre felosztották a lisztpiacot

A Gazdasági Versenyhivatal még 2008 nyarán indított eljárást tizenegy hazai malomipari cég ellen. A kartellt bejelentős volt munkavállaló szerint a társaságok egyeztettek arról is, hogy létrehoznak egy pénzügyi alapot a külföldi cégek, illetve az olcsóbb szlovák liszt magyarországi piacról való kiszorítására.

A vizsgálat elindításakor a versenyhivatal azt is közölte: a rendelkezésére álló információk szerint az eljárás alá vont vállalkozások 2004-től 2008-ig folytattak piacfelosztó tárgyalásokat, kötöttek két- és többoldalú megállapodásokat a magyarországi lisztpiac felosztásról. A GVH csaknem kétéves vizsgálata után a versenytanács október elején tatrotta első ülését az ügyben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!