Szijjártó: Nem lesz nyug-díj-csök-ke-nés

2011.02.03. 11:22 Módosítva: 2011.02.03. 11:23
A miniszterelnöki szóvivő szerint azt a nyugdíjat fogják garantálni, ami jár az embereknek, a nyugdíjkasszát pedig egyensúlyba hozzák. A nyugdíjak értékét meg fogják őrizni, mondta Szijjártó Péter.

A nyugdíjak értékét megőrizzük, nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatóján újságírói felvetésre. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíjjellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben.

Orbán Viktor kormányfő tegnap tett arra utalást, hogy a nyugdíjkasszából egy szociális alapba kerülhetnek a szociális jellegű nyugdíjkifizetések. Hogy ezt az állam miből finanszírozza majd, az heteken belül kiderülhet, ugyanis egy szakmailag kiérlelt koncepció akár februárban már a parlament elé kerülhet.

Szijjártó azt mondta, éppen a nyugdíjkassza átláthatósága és egyensúlya a garancia arra, hogy minden nyugdíjas megkapja azt a nyugdíjat, amely a törvény szerint jár neki. A cél tehát az - folytatta -, hogy minél előbb olyan nyugdíjkassza jöjjön létre, amelyből csak nyugdíjat fizetnek, és minden nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizessenek. Ennek eszközeit a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésének kell majd tartalmaznia, amely első olvasatban február közepén kerül a kormány elé.

Arra, hogy mennyiben fog hasonlítani az új rendszer az úgynevezett svéd modellhez, Szijjártó Péter azt mondta, hogy mindenféle modellekhez való hasonlítgatás felesleges, de a nyugdíjkasszát egyensúlyba fogják hozni.

A nyugdíjak garantálásának az új alkotmányban való esetleges rögzítését firtató felvetésre a szóvivő azt mondta, az biztos, hogy garantálják az embereknek azt a nyugdíjat, ami jár nekik, garantálják azt, hogy az állami rendszerben a nyugdíjak biztonságban vannak. Mint fogalmazott, "megfelelő módon kell kezelni akár az alkotmányban, akár a törvényekben"azt a helyzetet, amely annak a döntésnek a nyomán állt elő, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többsége, 97 százaléka az állami rendszerbe való visszatérés mellett döntött.