Bezárt a budakalászi Electro World

2011.02.14. 11:05
Négy hónapon belül második áruházát zárta be az Electro World-lánc: hétfőn bejelentették, hogy mától nem nyit ki a budakalászi üzletük. Novemberben, a dunakeszi bolt becsukását épp ennek a boltnak a működésével indokolták. Az ősszel átalakított cégcsoport korábbi központi cége ellen több felszámolási kérelmet is beadtak hitelezői.

Február 15-i hatállyal felmondta a budakalászi üzletének bérleti szerződését, így ma, február 14-én bezárja a boltot az Electro World (EW). A pénzügyi nehézségekkel küzdő áruházlánc a hálózat racionalizálásával, átstrukturálásával indokolta a lépést. A cégnek Budapesten és térségében öt, vidéken hét áruháza maradt.

A boltbezárásról kiadott EW-közlemény emlékeztet arra, hogy a lánc vesztesége az elmúlt üzleti évben nagyjából 3 milliárd forinttal csökkent a korábbi, a brit Dixons által fémjelzett időszakhoz képest, de még így is 800 millió forint volt. A társaság már korábban bejelentette, hogy az ősszel külön cégekbe és egy új holdingvállalatba átszervezett hálózat veszteséges üzleteit be fogják zárni.

A mostani boltbezárást a cég azzal indokolja, hogy a budakalászi üzlet éves bérleti díja átlagosan két és félszerese volt a hasonló méretű és adottságú EW áruházaknak, és mivel nem tudtak a bérbeadóval ennek csökkentéséről megállapodni, a bolt bezárását választották. Az áruházlánc korábbi központi cége, az Electro World Magyarország a szerződés felmondásával egyidejűleg bejelentette azt is: tervei szerint még ebben az évben új boltot nyitnak a környéken. Más üzleteikkel is ez történik, ha nem tudnak a mostaninál kedvezőbb bérbeadási feltételekről megállapodni, közölte a cég.

A mostani lépés annak fényében egyébként figyelemreméltó, hogy amikor novemberben a dunakeszi üzletét zárta be az Electro World, akkor azt a lépést éppen a budakalászi bolt létével magyarázták. "Miután a Megyeri-hidat megépítették, már akkor felmerült, hogy egy kilométeren belül ne legyen két áruházunk, mert az nem gazdaságos" – mondta akkori kérdésünkre Nagy Károly András ügyvezető igazgató.

Az Electro World nehéz pénzügyi helyzetéről az elmúlt hetekben többször is hírt adtunk. A cég egyes áruházat őrző biztonsági szolgálat munkatársai novemberben tízmilliós nagyságrendű tartozás miatt abbahagyták a munkát, felszámolásukat kérte több korábbi szállítójuk is, akik szintén tízmilliós értékek kifizetésére várnak tavaly tavasz óta. A céget tavaly októberben átszervezték: a korábban EW Magyarország által üzemeltetett boltok működtetésére külön cégeket hoztak létre, így most valamennyi áruház külön társasághoz tartozik, ezek tulajdonosa a szintén ősszel létrehozott Electro World HoldingZrt., ami a ciprusi bejegyzésű EW Electro Retail Ltd., valamint magyar magánszemélyek tulajdonában áll.