Drágább benzinből olcsóbb kötelező lehet

2011.03.07. 08:56
Bár a kötelező biztosítások átlagdíja minden várakozást meghaladóan csökkent az elmúlt években és ma már a hazai díjszint az egyik legalacsonyabbnak tartott román díjszinttel vetekszik, a látványosan javuló baleseti statisztikák és zuhanó üzemanyag felhasználási adatoknak köszönhetően további díjcsökkenés is elképzelhető.

A 400 forint körüli benzinár idén januárban tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adatai szerint idén januárban az üzemanyag-fogyasztás mintegy 21 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009 januárjában. Wilde György - a szövetség főtitkára - szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett átlagos kilométerek számát.

Mindez kedvezően hat ugyanakkor a kötelező biztosítások káralakulására. A károk éves mértékét nagyban meghatározó kár darabszám ugyanis egyenes arányban csökken a hazai autóhasználat csökkenésével – olvasható a Biztosítás.hu közleményében.

Rácz István, az internetes biztosítási alkuszcég ügyvezető igazgatója azt mondja: még az üzemanyag-fogyasztás csökkenésénél is fontosabb azonban, hogy egy év alatt 14 százalékkal csökkent a magyarországi utakon bekövetkezett haláleset száma. A súlyos balesetek teszik ki ugyanis a kötelező biztosítások éves kárainak több mint 30 százalékát.

A KSH által közölt javuló baleseti statisztika mögött a gyorshajtókkal szemben bevezetett zéró tolerancia, illetve a folyamatosan bővülő autópálya és elkerülő utak által lehetővé tett biztonságosabb közlekedés áll. Ezek együttes hatása az alkuszcég szerint szintén jelentősen csökkenti a biztosítók kár-ráfordításait.

A kötelező díját lefelé módosító fenti tényezőkkel szemben áll ugyanakkor a javítási költségek évek óta tartó emelkedése. Az autók technikai fejlődésével párhuzamosan növekvő - már kis sebességű ütközés esetén is cserére szoruló légzsákok, szenzorok és fényszórók pótlása miatti -  javítási költségek folyamatosan emelkednek.

Nem könnyű tehát megmondani, hogy a véglegesedni látszó bank- (és biztosítási) adó és az emelkedő javítási költségek vagy inkább a csökkenő üzemanyag-fogyasztás és javuló baleseti statisztika lesz-e az, amely a kötelező biztosítások díjának alakulását a jövőben meghatározza.