Fukusima is biztonságosnak bizonyult

2011.03.25. 15:43 Módosítva: 2011.03.25. 15:46
A japán atomerőművekben történt baleset hatásainak felszámolása évekbe telhet, de a történtek miatt nem kell késedelmet szenvednie a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának és bővítésének, mondta Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója pénteken.

Nem kérdőjelezi meg a paksi bővítés szükségességét a japánban történt erőműbaleset, vélte Aszódi Attila. A BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint a katasztrófában érintett atomerőművek jól vizsgáztak, jóval nagyobb földrengést kibírtak, mint amire méretezték őket és bár a szökőár hatalmas károkat és komplex műszaki problémát okozott, a súlyos balesetet jól kezelték a szakemberek.

Aláhúzta: egy atomerőműnek a legfontosabb biztonsági funkciója az, hogy a radioaktív anyagot, ami a reaktorban, illetve a kiégett üzemanyagokban felhalmozódott, benntartsák a létesítményben, és ezt a feladatot az erőmű Fukusimában teljesítette. Hozzátette: a radioaktív anyagnak a 99 vagy annál nagyobb százaléka bent van még a létesítményben.

Felesleges a jódtabletta

A fukusimai katasztrófa magyar vonatkozásaival kapcsolatban Aszódi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Osakában, a tragédiától 740 kilométerre nem mérték a sugárdózis intenzitásának emelkedését, akkor 12 ezer kilométerre végképp nem valószínű. A szakember ezért is tartja feleslegesnek a jódtabletta szedését, ami szerinte még veszélyes is lehet azokra, akik allergiásak rá.

A japán események felkorbácsolták az atomerőművek körüli indulatokat. Több nemzetközi energetikai fórumon tárgyaltak a témáról, és egyeztetést tartottak az unióban is. Valamennyi EU-s energiaügyi miniszter egyetértett abban, hogy mind a 143 európai atomerőműben biztonsági vizsgálatokat kell tartani.

Vizsgáznak az erőművek

A biztonsági felülvizsgálat szempontjait csak a következő hónapban határozzák majd meg az EU és a nukleáris piac szereplői. Stressztesztek tárgya lesz valószínűleg az atomerőművek kora, építésének technológiája, energiaellátása, hűtőrendszere, valamint, hogy mennyire ellenállóak egy földrengésnek, illetve egy szökőárnak. Franciaország megrökönyödéssel fogadta az uniós tervet. Eric Besson francia szakminiszter szerint ezek aggodalmat kelthetnek a polgárokban és rossz hírét kelthetik az ágazatnak.

Emlékezetes, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a köztévé kedd reggeli műsorában úgy vélte, inkább a négy, már meglévő blokk élettartamát kellene meghosszabbítani, emellett pedig megújuló forrásból kellene villamos áramot előállítani szélerőművekkel és hulladékégetéssel. „A két új blokk megépítésére körülbelül tizenhat évet kellene várni és mintegy háromezer milliárd forintba kerülne" - vélte Illés.