Vértes: Hatalmas lyuk lesz a költségvetésben

2011.03.30. 11:35

A GKI Gazdaságkutató Zrt. azzal számol, hogy az idén 2,5 százalékkal bővül Magyarország gazdasága. A decemberi előrejelzésben még 2,7 százalékos növekedés szerepet - mondta Vértes András, az intézet elnöke szerdán.

A gyorsulás tavalyhoz képest azonban szinte teljes egészében a mezőgazdaságból származik. Egy egyszeri bázishatás, időjárási hatás eredménye - jegyezte meg.

A GKI azzal számol, hogy az infláció az idén átlagosan 4,2 százalék lesz, decemberben még 3,8 százalékot vártak. A gazdaságkutató intézet szerint az idén az államháztartás ESA-egyenlege a GDP 2,5 százalékának megfelelő többletet mutat majd. Vértes András hozzátette, hogy a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül 6,5 százalék lenne a hiány.

Vértes András kifejtette, hogy a gazdaságban nem látszanak a dinamikusabb fejlődéshez szükséges tényezők. A költségvetési törvény melléklete szerint a kormányzat az idei évre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos éves átlagos inflációval számol.

A GKI szerint az ESA módszertan szerint nem a költségvetési törvényben szereplő 2,94 százalékos deficitet kell 2011-re kimutatni, mivel a magánnyugdíjpénztarakból átjövő vagyon egészét 2011. évi tőkejövedelemként kell elszámolni. Rontani fogja viszont az idei egyenleget a MÁV és a BKV tervezett, összesen mintegy 400 milliárd forintos adósságkonszolidációja. További egyszeri kiadásokat is tekintetbe véve a GKI 2-3 százalék közötti többletet jelez előre 2011-re.

A GKI szerint az inflációban csak az év végére várható némi mérséklődés. Az idén éves átlagban 4,2 százalékos - az energia-, üzemanyag- és élelmiszerárak 6-7 százalékos -, az év végén 4 százalék körüli áremelkedés várható. A nemzetgazdaság egészében a bruttó keresetek 3,5 százalékkal nőnek. A fajlagos bérköltség tovább csökken.

A gazdaságkutató intézet azzal számol, hogy a reálkeresetek összességében 2 százalék körül, a versenyszférában 2,5 százalékkal, a közszférában mintegy 1 százalékkal nőnek.

Vértes András nem vár érdemi javulást a munkaerőpiacon, azzal számol, hogy  a foglalkoztatottak száma 0,5 százalékkal nő az idén, a munkanélküliségi ráta legjobb esetben is a tavalyi 11,2 százalékon marad.

A GKI szerint az EU-források élénkítő hatása idén is gyenge lesz, és főleg emiatt a beruházások csak minimálisan, 1 százalék körül növekednek.

Vértes András arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat az idei év elején három súlyos gazdaságpolitikai problémával szembesült: nem remélhető a gazdasági fejlődés látványos gyorsulása, az államháztartás strukturális deficitje 2011-ben emelkedik, ami az EU-ból érkező beruházási támogatások megvonásával fenyeget. A harmadik problémának pedig azt nevezte, hogy az átmeneti megoldások túlsúlya miatt már 2012-re, de főleg 2013-ra lyuk keletkezik a költségvetésen, számítsuk szerint jövőre 450 milliárd forintos, a következő évben pedig mintegy 700 milliárd forintos hézag tátong majd.