Hatalmas deficittel riogat a Matolcsy-tárca

2011.05.20. 11:32 Módosítva: 2011.05.20. 11:48
Az idei évben 7 százalékos lyuk tátongana a magyar költségvetésben, ha a kormány nem csatornázta volna be a nyugdíjvagyont az államháztartásba - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Bloomberg hírügynökségnek megküldött minapi válaszából. Egyes szakértők szerint ez az adat bizonytalanságot is okozhat Magyarországgal kapcsolatban.

A költségvetés hiánya idén pénzforgalmi szemléletben a GDP 6,9 százalékára, uniós módszertan szerint pedig 7 százalékára rúgna abban az esetben, ha a kormány nem csatornázná be a büdzsébe a nyugdíjpénztári vagyont. Az NGM válaszlevele szerint a kormány nem tervez újabb intézkedéseket, az idei hiánycélt tartani tudja a kormány és most már a bejelentett lépések végrehajtására fókuszál.

A pénzforgalmi szemléletben ugyanis 528,8 milliárd forint esne ki, míg ESA-módszertan szerint 2600 milliárd forinttal romlana az egyenleg – válaszolta a Bloomberg hírügynökség írásban feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy ez lenne a legmagasabb deficit a 2006-os év óta, amikor Magyarország 9,3 százalékos államháztartási hiányával az Európai Unió legrosszabb teljesítményét tudta felmutatni.

Korábban már több elemzés is rámutatott arra, hogy az egyszeri tételek nélkül számolt magyarországi költségvetés egyenlege óriási hiányt mutatna, így ez a 7 százalékos hiányról szóló megjegyzés a Portfolio.hu szakértőinek megítélésünk szerint nem mondható új és lényeges információnak. Legutóbb, épp egy héttel ezelőtt, az Európai Bizottság hívta fel a figyelmet arra, hogy a költségvetés egyszeri tételek nélkül számolt egyenlege 6 százaléka fölött lehet idén.

A minisztérium másik válaszából kiderül: az állami közlekedési vállalatok adósságának konszolidálását, valamint a PPP-projektek kiváltását kiadásként kell elszámolni az uniós statisztikai módszertan szerint, ezért az idei költségvetés egyenlege ennyivel romlik idén. A MÁV, illetve a BKV adósságának és a PPP-projektek kiváltásának idei költségét a tárca 578 milliárd forintra teszi - írja a Bloomberg az NGM válaszára hivatkozva.

A minisztérium azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 7,2 százalékos (GDP-arányos) többlete, valamint az adósságkonszolidálásból fakadó költségek összességében 2 százalékos többletet eredményeznek a 2011-es költségvetésben. Ez pénzforgalmi szemléletben 1304 milliárd forintos deficitnek felel meg - árulta el a tárca.

A Bloomberg által idézett Ádám Zoltán, a TakarékBank elemzési osztályvezetője az egyszeri tételek nélkül számított 7 százalékos egyenleg kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szám ismét felveti az aggodalmakat a magyarországi fiskális politika irányítását illetően. A magyar csődkockázati mutató, a CDS-felár ezért emelkedésnek indulhat - vélekedett. A Bloomberg hírügynökség megjegyzi: a csütörtöki kereskedésben 251 bázisponton állt a magyar CDS-felár.