IMF-pénzből nem lehet állami Mol

2011.05.26. 18:30

A magyar állam által visszavásárlandó Mol-részvénypakett finanszírozása és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitelcsomagból származó pénz között nem lehet közvetlen kapcsolatot teremteni. Az állam devizaalapú pénztartalékait ugyanis nem lehet külön "megcímkézni" – pontosította a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által kedden elmondott szavakat a Dow Jones hírügynökségnek Irina Ivascsenko.

Az IMF állandó magyarországi képviselője ezzel arra utalt, hogy az állam által a 2008-2009-es időszakban lehívott, de fel nem használt hitelrész (amelyet devizabetétként a jegybanknál tart) nemcsak IMF-pénzt jelent, hanem az Európai Bizottságtól származó forrásokat is, így helytelen összekötni az IMF nevét a Mol-tranzakcióval.

Irina Ivascsenko ráadásul azt is kijelentette, hogy a Mol-tranzakció finanszírozása nem állna összhangban azokkal a célkitűzésekkel, amelyek mellett 2008-ban elindult az IMF hitelprogramja (fizetési mérleg támogatás, pénzügyi intézmények stabilitásának támogatása).

Érdemes megjegyezni, hogy jelenleg már nem fut az IMF által nyújtott hitelprogram (annak már a törlesztési szakaszában vagyunk), így az IMF nem korlátozhatja, hogy az általa nyújtott pénzt pontosan mire használjuk fel. Ezt egyébként maga az IMF illetékese is jelezte tegnap, a mostani interjúbeli üzenet csupán a pénz és a Mol-tranzakció finanszírozásának helytelen "összekötését" jegyezte meg.