Mégsem mentenek minden hitelest?

2011.06.14. 07:31

A Napi Gazdaság szerint azok a bajba került devizaadósok, akik nem célzottan lakáshitelt, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, július 1-je után elveszíthetik otthonukat.

A napilap keddi száma - egy neve elhallgatását kérő jogász álláspontja alapján - arról írt, hogy a nemzetgazdasági miniszter által pénteken az Országgyűlésnek benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat meglehetősen széles körre nem terjed ki.

A törvényjavaslat szövege szerint a hitelező lakáshitel-szerződésből eredő követeléssel rendelkezik. A hitelintézeti törvény pedig (amelyre a most benyújtott indítvány is utal) egyértelműen fogalmaz: a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés olyan ingatlanra alapozott jelzálog, amelyben a felek által okiratban rögzített hitelcél lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése vagy felújítása.

A cikk emlékeztetett arra: a jegybanki adatok szerint a 2,5 ezer milliárd forint devizaalapú lakáshitel mellett kétezer milliárd forint azon szabad felhasználású jelzáloghitelek összege, amelyeket szinte biztosan lakáscélokra vettek fel. Az egyszerűbb ügyintézés miatt egy időben a bankok kifejezetten rábeszélték az ügyfeleiket, hogy az ingatlanvásárláshoz ilyen hitelt vegyenek fel - olvasható a lapban.