ÉFOSZ: Magyarországon nincs fogalomban egészségre káros élelmiszer

2011.07.10. 11:39 Módosítva: 2011.07.10. 11:42
Az élelmiszer-feldolgozók szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel, a hamburgeradóként és chipsadóként is emlegetett törvényjavaslattal kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, és alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

Kritikával kell kezelni a népegészségügyi termékadóval sújtott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítő állításokat, írja közleményében Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). "Azok ugyanis szakmailag megalapozatlanok, félrevezetőek lehetnek, több esetben kimerítik a hitelrontás fogalmát, és így jelentős kárt okoznak az érintett magyar élelmiszeripari cégeknek". Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmiszer, írják.

Az ÉFOSZ azt kéri a megszólaló politikusoktól, állami tisztviselőktől, hogy a nyilvános véleménynyilvánításukkor ragaszkodjanak a tényekhez, és kerüljék a hitelrontó, megtévesztő állításokat.

A közlemény kitér arra is, hogy a só és a cukor (a szénhidrát) az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. Károsnak megalapozottan tehát csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul.

Az ÉFOSZ álláspontja szerint a népegészségügyi termékadó kivetését költségvetési célok indokolhatják, az adóval érintett termékkörök meghatározása ugyanakkor nem kezelhető az egészségre káros élelmiszerek szakszerű meghatározásaként; már csak azért sem, mert a termékek körének kijelölése még a só és cukortartalom szempontjából is következetlen, és tudományosan nem megalapozott.

Az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-biztonság kérdéseiben megalapozottan állást foglalni csak komoly szaktudás birtokában lehet, "így elkerülhető mind a fogyasztók félrevezetése, mind a magyar gazdaság munkaadó és adóbevételt termelő szereplőit sújtó, indokolatlan károkozás."

A népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba, a zárószavazását hétfőn tartják a parlamentben. 20 milliárdos költségvetési többletbevételt jelenthet 2012-ben. A szeptemberi bevezetés mellett idén 3-5 milliárd forint folyhat be belőle.