Hét éve húzódik a petárdaper

2011.08.04. 16:43

Éppen hét éve robbant fel törökbálinti raktára, de még mindig nem fizetett kártérítést a Pyrotechnik a törökbálinti önkormányzatnak és azoknak a tulajdonosoknak, akiknek az ingatlanában a 2004-es robbanás kárt okozott, közölte a károsultakat képviselő ügyvédi iroda.

Kovács Kázmér elmondta, a pirotechnikai cég kártérítési felelősséget a Pest Megyei Bíróság már évekkel ezelőtt megállapította. Fizetni tehát kell majd, de a kártérítés mértékéről és részleteiről még elsőfokú bírósági döntés sem született. A Pest Megyei Bíróságon a negyedik bíró foglalkozik az üggyel, a soronkívüliségi kérelmet azonban elutasították.

Három halottja volt a robbanásnak

2004 augusztus 5-én, délután öt óra után néhány perccel hatalmas robbanás történt a Pest megyei település határában, a volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban. A robbanásban a Pyrotechnic Kft. három munkatársa a helyszínen életét vesztette, tizen könnyebben sérültek, a detonáció egy kilométeres körzetében számos ház és gépjármű megsemmisült, illetve megrongálódott.

A robbanás összesen négyszázmillió forintos kárt okozott. Mivel a felgyulladt raktárban még az első, nagy detonáció után órákkal is robbantak a petárdák, és ömlött a füst, a környék negyven házából kellett rövidebb időre evakuálni a lakókat.