Szerdától öt forinttal olcsóbb a benzin

2011.08.15. 13:54

Folytatódik az üzemanyagok három hete tartó árcsökkenése, a Mol szerdán bruttó 5-5 forinttal csökkenti a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, írja az MTI.

A csökkentés azt jelenti, hogy a cég a benzin literjét bruttó 360,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 348,9 forintért adja majd a kiskereskedőknek, ezzel a kutaknál a benzin átlagára 379 forintra, a gázolajé pedig 366 forintra mérséklődik.

A benzin a legolcsóbb kutakon szerdától várhatóan 360-365 forint közötti áron lesz kapható, de előreláthatólag a legdrágábbakon sem lépi lesz sokkal magasabb az ára 390 forintnál. A legolcsóbb dízel 350 forint körül lesz majd, de várhatóan a legdrágább ára is lemegy 380 forint alá.

Ez azt jelenti, hogy bár az egyes kutaknál 20-25 forintos eltéréseket is tapasztalhatunk, mindenhonnan eltűnhetnek a 400 forint fölötti árak, amik lélektani határt jelentenek: a Forensis lapunkban korábban ismertetett felmérése szerint 400 forintos ár mellett a benzint használók 35 százaléka, a dízelesek 25 százaléka már csak hébe-hóba tankol.

A csökkentési hullám előtt már-már elviselhetetlen magasságokba szökött a üzemanyagok ára, július végén új csúcsot döntve benzin átlagára elérte a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintig nőtt.

 

A benzin árát döntően az befolyásolja, hogy hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba. Ha a forint gyengül, vagy ha nő az olaj ára, a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli, vagyis ha az olajár vagy a forintgyengülés 4 forintos emelést indokol, az 5 forintos drágulásként csapódik le.

 

A mostani árcsökkenés oka a Portfolio.hu szerint az, hogy 5,3-5,5 százalékkal csökkent a benzin és a gázolaj dollárban mért jegyzésára. Bár ezt a kedvező hatást némileg ellensúlyozta a forint dollárral szembeni gyengülése, a forintban mért jegyzésárak 4,6 és 4,7 százalékos csökkenése még így is érdeminek mondható.