Csaba László: Muszáj adót emelni

2011.08.25. 13:25

Elkerülhetetlennek tűnik az adóemelés, és a kormány a pénzügyi egyensúly megtartása érdekében további népszerűtlen intézkedések bejelentésére kényszerülhet az előttünk álló hónapokban – mondta Csaba László közgazdász a Duna TV Közbeszéd című műsorában.

Csaba László szerint egyértelmű magyarázata van annak, hogy miért voltak rosszak a legutóbbi magyar gazdasági adatok. Magyarország rendkívül nyitott gazdaság, ezért ki van szolgáltatva a külvilágnak. A másik ok, hogy nem mentek végbe a magyar gazdaságon belül jelentős szerkezeti átalakulások az elmúlt három-négy évben.

Arra a kérdésre, hogy a gazdasági lassulás okozta keletkező költségvetési elcsúszás áldozata lesz-e az egykulcsos adórendszer, Csaba László úgy válaszolt, hogy az adórendszer a politikusok számára egy üveggyöngyjáték, amivel szívesen eljátszadoznak.

Csaba szerint többé-kevésbé elkerülhetetlen az adóemelés, egy olyan környezetben, ahol az adóbevételek közül szinte mindegyikben elmaradás van. A pénzügyi egyensúlyra a nemzetközi válság közepette nagyon figyelni kell.

Szerinte borzasztó borulékony a helyzet, nem lehet azt mondani, hogy a számok nem számítanak, majd kinőjük a problémákat, és öt év múlva minket fog a világ csodálni. A következő hónapokban és a jövő évben is rendkívül fegyelmezett politikát kell folytatni, ebben pedig valószínűleg egy sor népszerűtlen dolog benne lesz: kiadáscsökkentés és adóemelés is – hangsúlyozta a közgazdász.

Az államnak visszafogottságot kellene majd tanúsítania számos területen, de nem az oktatásban, nem az egészségügyben, nem a köz-és jogbiztonságban – hangsúlyozta a közgazdász.