Önerőből már végtörlesztünk, a hitelesek várnak

2011.10.07. 12:38

Egyelőre nem verik nagydobra a bankok a végtörlesztéssel kapcsolatos statisztikáikat. Körkérdésünkre a pénzintézetek átlagos érdeklődésről számoltak be, részleteket egyedül a CIB Bank árult el.

Náluk szerdáig 4100-an érdeklődtek a lehetőségről, ebből ezren ténylegesen is benyújtották az igénylést, köztük 97 százalékos arányban olyanok, akik hitelfelvétel nélkül, önerőből képesek a végtörlesztésre. A maradék bő háromezer érdeklődő között nagyjából fele-fele arányban voltak az önerőből illetve hitelből törleszteni szándékozók, bő háromszázan pedig azt jelezték, hogy meglévő önerejüket forinthitellel egészítenék ki a törlesztéshez.

Az OTP Bank csak annyit közölt, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos válaszokat egyelőre nem kommunikálják. Az UniCredit Banktól azt tudtuk meg, hogy nincs felfokozott érdeklődés a végtörlesztés iránt, valódi választ azonban nem kaptunk, és a Budapest Bank is a türelmünket kérte. A Raiffeisen is csupán annyit közölt, hogy az érdeklődés az utóbbi időszakban erősödött, de tömeges roham nincs, az ügyfélkiszolgálás folyamatos. Az MKB azt közölte, hogy eddig néhány százan érdeklődtek a lehetőség iránt.

Mire várnak a devizahitelesek?

Az ügyfelek kivárásának egyik oka lehet az is, hogy a héten kiderült: a bankoknak nem az volt az első reakciója a végtörlesztésről szóló törvény hatályba lépésére, hogy kedvező kamatozású hitelekkel elcsábítsák versenytársaik devizaadóssait, ellenkezőleg, több pénzintézet is jelentős kamatemelésbe kezdett.

Az első fecske

Akár 8,75 százalékos kamattal (és akár 8,37-es THM-mel) kínál forinthitelt egy takarék - írja a pénzcentrum.hu. Azon ügyfeleknek, akik élni szeretnének az egyösszegű előtörlesztéssel, de arra saját forrással vagy megtakarítással nem rendelkeznek - hitelképességtől függően - a Somogy Takarék Szövetkezet hitelt nyújt - olvasható a bank honlapján. Ezzel ugyan nem az első, de mindenképp a legkedvezőbb ajánlat jelent meg a piacon kifejezetten végtörlesztőknek.

Azok, akik nem tudják a devizatartozásukat zsebből kifizetni, mindenképpen forintcskölcsön kell. Ezek drágítása, a 12-13 közé és még magasabbra is emelkedő THM-ek láttán azonban sokan megtorpanhattak, illetve kedvezőbb ajánlatokra várnak. Úgy tudjuk, ilyenre van is esély, egyes bankok ugynais árazásuk visszafogását és kedvezőbb hitelkonstrukciók bejelentését fontolgatják.

Hétfőn azonban ezzel ellentétes lépéseket jelentettek a bankok. Drágította a végtörlesztőknek szánt forinthitelét az OTP és a Budapest Bank. A legnagyobb pénzintézetnél elérhető teljes hiteldíj mutató (THM) a korábbi 11 százalék alatti szintről 13,50 százalékra emelkedett, a Budapest Bank pedig az egyenlítő hitel nevű termékének THM-jét 10,68-ról 11,52 százalékra emete.  Drágított az Erste is. A banknál a korábban 10 százalék körüli THM 12,27 százalékra ugrott, a bank csupán saját ügyfeleinek kínál valamivel kedvezőbb, 11,91 százalékos THM-et.

Az emeléseket a pénzintézetek a romló gazdasági kilátások miatt gyengülő forinttal, illetve ezzel összefüggésben az MNB várható kamatemelésével magyarázzák, ami valóban a forinthitelezés drágulását eredményezheti.

Keretes címe

Végtörlesztés-kalkulátor

Az alábbi kalkulátor segítséget nyújt abban, hogy megnézze, mennyit spórol a kedvezményes árfolyamon való kilépéssel, illetve, amennyiben ehhez forinthitelre van szüksége, új hitele törlesztője mennyiben lesz kedvezőbb az elhagyott devizásnál. A kalkulátor használatáról részletesebben itt olvashat.

  • Deviza:
  • Fennálló tőketartozás devizában:
  • Piaci árfolyam:
  • Tőketartozás forintban:
  • Tőketartozás rögzített árfolyamon:
  • Végtörlesztés tőkenyeresége:
  • Hátralévő futamidő (év):
  • THM deviza (%):
  • THM forint (%):
  • Törlesztőrészlet most:
  • Törlesztőrészlet új forinthitellel:
  • Havi törlesztőrészlet változás: