700 ezer autós válthat kötelezőt

2011.10.26. 11:20

Az autósok 90 százaléka lecserélné kötelező biztosítását, akár minimális árelőnyért is – derül ki a Netrisk.hu biztosítási portál megbízásából az NRC piackutató által végzett kutatásból. Az interneten akár már pár száz forintért is váltanának a megkérdezettek, az idei kampányban az online átszerződők száma elérheti a 700 ezret.

Az átszerződést a baleseti adó bevezetése is ösztönzi, hiszen a többletteher a biztosítási díjjal arányosan emelkedik majd a tervek szerint. Ezért annál több adót fizet majd egy autós, minél drágább a biztosítása. A biztosítóknak ugyanakkor várhatóan az adó pontos ismerete nélkül kell díjat hirdetniük, ami különösen izgalmassá teszi az idei kampányt.

Az idei november lesz a tizedik Magyarországon, amelyben az autósok az interneten is átszerződhetnek. Az első, 2001 novemberi kampányban kétszázan, tavaly már több mint félmillióan váltottak ezen a módon.

Az internet a díjösszehasonlítás lehetőségét megteremtve döntő szerepet játszott abban is, hogy a kötelező biztosítások ára 10 éve csökken. Tavaly az átlagdíj már alig érte el a 17 ezer forintot. Az idei kampány pedig további 5-7 százalékos árcsökenést is hozhat, nem számolva a baleseti adó bevezetésével - derül ki a biztosító közleményéből.