GKI: Nem teljesül a hiánycél

2011.11.02. 08:43
A következő év kilátásai kedvezőtlenek, újabb, bár a két évvel ezelőttinél sokkal kevésbé mély recesszió várható. Az infláció gyorsul, az államháztartás hiánya a tervezettnél nagyobb, de feltehetőleg 3 százalék alatt lesz - derül ki a GKI legújabb prognózisából. A külső egyensúly tovább javul, de ez nagyrészt a belső kereslet csökkenésének köszönhető. Az államadósság GDP arányos rátája valószínűleg nem csökken, az MNB-t pedig kamatemelésre kényszerítheti a növekvő kockázat és a gyengülő forint.

A friss gazdasági adatok a növekedés lassulásáról, számos ágazatban folytatódó visszaesésről tanúskodnak a GKI Gazdaságkutató legújabb jelentése szerint. Az ipari termelés dinamikája az év során folyamatosan mérséklődik, az augusztusi szint 1,3 százalékkal kisebb volt a júliusinál. Az ipari export majdnem felét a feldolgozóipar két alága adja. Augusztusban a járműgyártás kivitele jelentősen, 20 százalékkal tovább bővült, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele már ötödik hónapja érezhetően csökken. Összességében 2011-ben és 2012-ben is 5 százalék körüli ipari növekedés várható.

Az építőipari visszaesés már öt éve tart, s várhatóan jövőre is folytatódik. Ezt a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítés jelentős csökkenése okozza. Augusztus végén a megkötött szerződések volumene több mint egyharmaddal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban csak megközelíteni tudta az egy évvel azelőttit, s ebben az év hátralevő időszakában - a magas hiteltörlesztési terhek illetve az egyösszegű végtörlesztés miatt - aligha lesz változás. Jövőre pedig az szja-változások, különösen az adójóváírás kivezetése miatt mintegy 1,5-2 százalékkal csökkenő reálkeresetek miatt további, kb. 3 százalékos forgalom-visszaesés várható. A mezőgazdasági termelés idén a jó időjárás hatására mintegy 20 százalékkal emelkedett. Lényegében ennek lesz köszönhető, hogy a GDP növekedése 2010-hez képest nem lassul.

Bajban a foglalkoztatás

A foglalkoztatás idén még valamelyest emelkedik, azonban a GKI felmérése szerint a cégek foglalkoztatási hajlandósága hónapok óta romlik. 2012-ben létszám-csökkenés valószínű a költségvetési szektorban várható átszervezések, az üzleti szektor piacvesztése és növekvő bérköltségei következtében. A helyzeten csak statisztikailag javíthat a részmunkaidős, segélyt helyettesítő közfoglalkoztatás kiterjesztése.

Az infláció 2009-2012 folyamán a 4-5 százalékos sávban ingadozik. Idén 3,8 százalék, jövőre - az adóemelések és a gyengülő forint  hatására, a csökkenő vásárlóerő ellenére - ennél magasabb, 4,8 százalék körüli éves átlagos áremelkedés várható.

Veszélyben a hiánycél

A 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány elérése valószínűtlen a GKI szerint. Egyrészt recessziós viszonyok között a gazdaság adóviselő képessége - az újabb és újabb adónemek ellenére - romlik. Másrész a Széll Kálmán Tervben előirányzott rendszerszerű kiadáscsökkentés nagy része feledésbe menni látszik. Ugyanakkor a kormányra nagy nemzetközi politikai és pénzpiaci nyomás nehezedik, hogy 3 százalék fölé semmiképpen se emelkedjen a deficit. Ezért 2,9 százalék körüli 2012. évi hiány valószínű, aminek eléréshez azonban még sok idei és jövő évi lépésre lesz szükség.

Kamatemelés jöhet

A múlt heti EU-csúcs döntéseit a nemzetközi piac megnyugvással fogadta. Ez lehet, hogy csak időleges, de Magyarországon átmenetileg sem érvényesült, s folytatódott a forint elmúlt hónapokban tapasztalható gyengülése. A kockázati felárak emelkedése, a magyar állampapírok iránt aggasztóan lecsökkent kereslet, a magyar gazdaság hitelképességének egyre valószínűbb leminősítése következtében a piaci kamatok emelkednek, s az MNB az alapkamat emelésére kényszerülhet.