0,5 százalékos növekedést vár itthon az EU

2011.11.10. 10:20 Módosítva: 2011.11.10. 16:55

Mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedés várható jövőre Magyarországon, derül ki az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett őszi prognózisából (ennek szövege angolul itt olvasható). Az előrejelzés szerint jövőre a kormány által tervezettnél valamivel magasabb, a GDP 2,8 százaléka lehet a költségvetés hiánya.

A kormány ma korábban jelezte, hogy egyelőre nem változtatja meg a  2012-es növekedésre vonatkozó prognózisát, így cáfolva azokat a korábbi híreket, miszerint figyelembe véve az elemzői véleményeket, a költségvetésben szereplő 1,5 százalékról 0,9 százalékra csökkentik a növekedési várakozásokat.

Giró-Szász András kormányszóvivő egy csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány felkérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot egy új reálgazdasági terv elkészítésére, ami figyelembe veszi a nemzetközi gazdasági környezet alakulását. A kormány csak később, az új előrejelzés ismeretében dönt a prognózisok esetleges módosításáról, így egyelőre nem változtatott a 1,5 százalékos várakozáson - közölte a kormányszóvivő.

Mint azt korábban megírtuk, a növekedés lassulásának jelentős költségvetési vonzatai lennének: egyes becslések szerint a 0,6 százalékponttal kisebb növekedés miatt a költségvetés egyenlege nagyjából 50-100 milliárd forinttal lehet rosszabb, ez pedig megdobná a kormány által megcélzott 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt is. A kormány azonban a kitűzött célt minden áron tartani akarja – ebből feltehetőleg a rohamosan zuhanó növekedési kilátások ellenére sem enged –, így az elcsúszást a 250 milliárdos tartalék megcsapolásával tüntetheti el.

Tovább nő az államadósság, nem nő a foglalkoztatás

Az Európai Bizottság jelentése is arra számít, hogy a kormány által tervezett 2,5 százalékosnál némileg magasabb, a GDP 2,8 százaléka lesz jövőre az államháztartás hiánya. Van viszont egy kedvezőtlenebb hír is: az államadósság nemhogy csökkenne a következő években, de tovább növekszik, az idei 75,9 után jövőre 76,5, 2013-ban pedig 76,7 százalékát fogja kitenni a GDP-nek. Ehhez az is hozzájárul, hogy 2013-ban ismét az uniós limit 3 százalék fölé, a GDP 3,2 százalékára emelkedik a költségvetés hiánya.

A gazdaság növekedéséről a Bizottság az idei évre jó hírt közölt, az a korábban becsültnél magasabb, 1,4 százalékos lehet, majd jövőre jön egy jelentős visszaesés 0,5 százalékos bővülésre, és csak 2013-ban kapcsol rá ismét a gazdaság, amikor ismét 1,4 százalékra gyorsul a növekedés.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a minimálbér 18 százalékos emelése annak ellenére is veszélyt jelent a foglalkoztatottságra, hogy a kormány a tervek szerint kompenzálja a vállalatokat. Nem jelent megoldást a közmunka sem, hiszen a jelentés szerint az eddigi tanulmányok nem igazolták, hogy a program segítené a gyorsabb visszatérést a munkaerőpiacra, ugyanakkor a segélyezési idő csökkentésével hamarabb találják magukat az állásukat elvesztő emberek a minimálbérnél kevesebbet fizető programban.