Ismét mélybe zuhant a forint

2011.11.14. 10:29 Módosítva: 2011.11.14. 13:53
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ma reggel ismét erőteljes gyengülésnek indult a forint árfolyama, az euró ára 315,59 forintig ugrott a hajnali 312 forint alatti szintről, svájci frank pedig 255 forint fölött járt a korábbi 250 forint helyett. Kora délután 315,76 forinton tetőzött az euró, ekkor egy időszakban már csak 316 forint fölötti áron voltak eladási ajánlatok.

    Ez azt jelenti, hogy új két és fél éves mélypontra zuhant a forint árfolyama, megdöntve a múlt hét csütörtöki 315,27 forintos euróárfolyam negatív rekordját. Ez már nem jár messze a 2009 tavaszi abszolút mélyponttól, amikor 317 forintot is ért az euró.

    A jen viszont már most történelmi szintre erősödött a forinttal szemben: egy jen 3 forintra drágult (péntek este 2,9258 forinton állt).

    Bár a régió többi devizája is gyengült – a cseh korona 0,5, a lengyel zloty pedig 0,44 százalékot – az euróval szemben, a forint gyengülésének 1,45 százalékos mértéke mégis kiemelkedik a környező országok közül.

    „Különösebb hír nem áll a ma reggeli esés mögött, egyrészt az egész világon idegesek a piacok és a mai olasz állampapír-aukció eredményére várnak. Másrészt Magyarország és a forint még mindig érzi pénteki hitelminősítői döntéseket, amikor a Fitch és az S&P is negatív figyelőlistára tette a magyar adósbesorolást” – mondta az Indexnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. „Ma egész nap hangulati kereskedés várható, holnap viszont rendkívül fontos adatok jönnek, ekkor jelenik meg számos európai állam, köztük Magyarország harmadik negyedévi előzetes GDP-adata”.

    A Portfolio.hu azt írja, hogy a forintgyengülés magyarázata lehet az a hétfő reggeli MNB-adat is, amely jelentős összegű végtörlesztési igényre utal. „Másrészt viszont az elfogadott ajánlatok alapján az is kiviláglik, hogy a devizatartalék októberi jelentõs süllyedésében még kevés szerepet játszott a jegybank tényleges eurónyújtása” – írja laptársunk.

    Így viszont nagyjából 700 millió eurós tartalékcsökkenésrõl nem lehet tudni, hogy mi az oka. Bár a tartalék szintjét több olyan tényezõ is változtathatja, amire nincs a piacnak pontos rálátása, de az adat mégis növeli annak esélyét, hogy októberben, az intenzív forintgyengülés idõszakában a jegybank intervencióval próbálta fékezni a folyamatot.