Ez a jogaink otromba megsértése

2011.11.15. 14:19 Módosítva: 2011.11.15. 14:21
Nyolc nagybank vezetői közös levélben sürgették meg az Európai Bizottságot, hogy támogassa őket Magyarországgal szembeni, devizahitelek végtörlesztéséről szóló vitájukban - tudta meg a Reuters.

November 14-én, hétfőn kelt az a levél, melyet Michel Barnier pénzügyi szabályozásért felelős európai biztosnak címeztek a bankok vezetői. Ebben azt írták, a kedvezményes végtörlesztés jogaik „otromba megsértését” jelenti. A levél úgy fogalmaz, a bankok elkötelezettek a Bizottsággal való párbeszéd folytatása mellett, és üdvözölnék, ha támogatná őket a szerződéseket sértő magyar gyakorlat megállításában és orvoslásában.

A levelet a Bayerische Landesbank, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a Raiffeisen Bank International, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken és az UniCredit vezérigazgatói illetve pénzügyi vezetői írták alá. A dokumentum emlékeztet, az euróhitelek esetében legalább 15 százalékos, a frankhitelek esetében legalább 25 százalékos veszteséget jelent minden egyes végtörlesztés.

Mindez akkor okoz feszültséget számukra, amikor a szabályozók és a piacok magasabb tőkeszintet várnak el tőlük. A végtörlesztés így hozzájárul az európai bankpiac jelenlegi instabilitásához. Emellett a bankoknak újra kell értékelniük a magyar bankpiac iránti elköteleződésüket – írják.