Végleges megoldás kell a devizahiteles problémára

2011.11.09. 21:56 Módosítva: 2011.11.09. 21:56

Végleges megoldást kell találni a devizahiteles problémára, olyat, hogy a jövőben semmilyen újabb lépésnek ne legyen létjogosultsága. Jelenleg öt javaslat van az asztalon – közölte a Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente egy sajtóbeszélgetésen.

A szakember a kormány felkérésére készülő tervezetről semmilyen részletet nem árult el, csupán annyit mondott, hogy most az alapirányokat fektetik le, a lényeg, hogy nem egy kicsit ebből, kicsit abból típusú mentőcsomag készül, hanem egy olyan, ami mindenkire kiterjeszthető lesz.

„Szakmai megoldást akarunk találni. A koncepció kidolgozásába bevont pénzintézetek vezetői hétfőn ültek össze először, a következő találkozó csütörtökön lesz. Minden szóba jöhető lehetséges megoldást megvizsgálunk” – fogalmazott a főtitkár.

A bankok nagyon szenvednek már

Kovács Levente elmondta: fontos lenne, hogy mindenki csak annyi terhet cipeljen, amennyit tud, ehhez képest ma Magyarországon az van, hogy terhek nagy részét a bankszektor kapta. A szektornak a bankadó, a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés, az eszközkezelő, a devizahitelesek támogatására tavaly elfogadott 8 pontos javaslatcsomag, de még a nyugdíjpénztárak felszámolása is nagy terhet rakott, a veszteségek ezzel több száz milliárd forintra rúgnak.

A főtitkár szerint mindez a hitelezés forrásait szívja el a gazdaságból, miközben az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalati hitelállomány 2 százalékos bővülése 1 százalékos GDP növekedést eredményez. A magyar GDP tehát csak akkor tud majd nőni – vélekedik Kovács –, illetve új munkahelyek is csak akkor lesznek, ha beindul a hitelezés.

A kormány visszatáncol?

Korábban felmerült, hogy a kormány kibővítené a végtörlesztésre jogosultak körét. Az Nemzetgazdasági MInisztérium elképzelése szerint erre annak függvényében kerülhet sor, hogy hányan élnek a mostani lehetőséggel.

A múlt héten ehhez képest éles váltást jelentett a kormányzati kommunikációban, hogy Matolcsy György azt ígérte, nem lesznek a bankoknak újabb veszteséget okozó bejelentések, az egyoldalú, a végtörlesztést bővítő kormányzati lépésre egy darabig nem kell számítani.