Számolja ki, megéri-e evázni

2011.11.16. 15:33 Módosítva: 2011.11.16. 15:35

Hetek óta tartó bizonytalanság után eldőlt, hogy 2012-ben még biztosan lesz egyszerűsített vállalkozói adó. Sőt, az evázásra jogosító árbevételi határt is megemelik évi 25 millió forintról évi 30 millióra. Viszont az is biztos, hogy az adókulcs a mostani 30 százalékról nőni fog – azt ellenben még nem tudni, hogy mennyire.

Holott ez fontos kérdés, hiszen olyan magas, 40 százalékos lehetséges adókulcsot is emlegettek a Fidesz hétfői, az eva megtartásáról döntő frakcióülése után, amelynél már kétséges, hogy egy, a tevékenysége után valamennyi – nem is túl jelentős – költséget elszámolni képes vállalkozásnak érdemes-e evásnak maradnia jövőre is.

Habár az adókulcs továbbra sem ismert – egyelőre a 35 és a 40 százalékra hangzott el javaslat –, az RSM-DTM Hungary elkészítette kalkulátorát, amely segít dönteni: evázzunk vagy ne evázzunk. Az adótanácsadó megjegyzi: az evakörből való kilépésről vagy abban maradásról minden vállalkozásnak egyedileg kell döntenie, illetve azt is: az adótörvények végszavazása csak a jövő hétre várható, de azért a körvonalakat már lehet látni.

A kalkulátorban a társaság éves árbevételét, elszámolható költségeit, bérköltségét vagy a vállalkozói kivétet kell beírni, feltüntetni a gyerekek számát – ez akkor érdekes, ha egyéni vállalkozóról van szó –, illetve azt, hogy milyen várható evás adókulccsal számolunk 2012-re.

Mindezek után a kalkulátor négy opciót hasonlít össze: evás társas vagy egyéni vállalkozó, normál adózású egyéni vállalkozó, átalányadózó egyéni vállalkozó, társasági adózó vállalkozás. A mi számításunkban 15 milliós éves bevételnél, 40 százalékos evakulcsnál, havi 95 ezres bérköltségnél és 10 százalékos áfás költségnél az jött ki, hogy a legjobb választás az egyéni vállalkozói lét, amely a nettó bevétel 64,98 százalékát hagyja meg nettó jövedelemként. Ha viszont ugyanilyen paraméterekkel számolunk, de 35 százalékos evás adókulccsal, akkor már az egyszerűsített adó a legjobb választás – nemcsak a kisebb adminisztráció miatt.