Nehéz lesz megegyezni az IMF-fel

2011.11.18. 15:21 Módosítva: 2011.11.18. 16:12
Nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban a kormány bejelentése, hogy a korábbi kommunikáció ellenére mégis megállapodnánk az IMF-fel egy új csomagról. Van, aki Törökországhoz hasonlítja hazánkat, mások szerint már csak az új választások segíthetnek, de abban úgy tűnik mindenki egyetért, hogy a kormánynak jelentős gazdaságpolitikai váltást kell végrehajtania, ha új hitelkeretet akar.

"Elég kicsi az esélye, hogy a jelenlegi helyzetben az IMF bármilyen programról is megegyezzen a magyar kormánnyal" - írja Benoit Anne, a Société Générale szakértője a Financial Times feltörekvő piaci blogján.

A közgazdász szerint nem kizárt, hogy a nemzetközi szervezet visszafizeti a kormány támadásait, és olyan közleményt ad ki a most zajló rendes félévi felülvizsgálat végén, ami szerint elégtelenek a költségvetés rendbetételére hozott lépések. Legalábbis ezt okozhatja szerinte a kormány és a nemzetközi szervezet közötti feszültség, aminek az oldásában az sem segített, hogy tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy jelentette be a tárgyalások megkezdését, hogy arról addig még maga az IMF sem tudott.

Ez utóbbiról egy másik cikkben is ír a Financial Times, hozzátéve, hogy a kérés módja semmit sem tett azért, hogy eloszlassa azokat a félemeket, miszerint az amatőrök korát éli most Magyarország. Bár a lap szerint az első hírekre pozitívan reagáltak a piacok, a befektetők még hosszas csörtékre számíthatnak a kormány és az IMF között a különadók, a nyugdíj-államosítás és a jegybank-elnökre gyakorolt nyomás kapcsán.

Taktikai lépésnek tűnik

"Magyarország lépése nagyon hasonlít Törökország 2009-es taktikájára, amikor az ország tárgyalásai az IMF-fel folyamatosan húzódtak, és leginkább a piac szóbeli megnyugtatását szolgálták" - mondta a Wall Street Journal blogjának Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza. Így Magyarország csütörtöki bejelentése inkább tűnik taktikai lépésnek, mint őszinte irányváltásnak.

Emellett az amerikai lap is felhívja arra a figyelmet, hogy az ország sokat kritizált gazdaságpolitikai irányvonala miatt nem valószínű, hogy az IMF szigorú feltételek nélkül felajánlaná a segítségét. Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a magyar kormány, ami korábban gazdasági szabadságharcot hirdetett, nem valószínű, hogy belemegy egy olyan alkuba, ami korlátozza a hatásköreit.

Canossát jár az ország

A magyar tárgyalási szándékról kiadott közlemény hallgat arról, hogy "Magyarország a pénzügyi szakadék szélén áll" és hogy az IMF-hez fordulással "Canossát jár" - írta a Der Standard osztrák liberális napilap.

A cikkben felidézték Matolcsy György kijelentését, miszerint a kormány nem azonnali hitelre, hanem egyfajta biztosításra törekszik. Kérdésesnek nevezték, hogy Magyarország is egy ilyen megállapodást élvezhet-e majd, ugyanis ilyen hiteleket csak "mintatanulóinak" ad az IMF.

A választásokat várják

Orbán politikai és civil társadalmi ellenfeleit cenzúra és üldözés fenyegeti, írta kommentárjában a konzervatív osztrák Die Presse. A lap szerint ők nem tudnak mást tenni, mint várni a következő választásokat, a gazdasági életben azonban azonnal megbüntetik "a kiszámíthatatlan autokrata-allűröket": a forint esik, az adósságok nőnek, a hitelképesség közel a bóvli kategóriához és a befektetők menekülőre fogják.

"Olaszországban Berlusconit máris megfosztották a tróntól a pénzügyi piacok. Magyarországon is egy kormányváltás volna az elképzelhető legkedvezőbb sokk" - vélekedett Karl Gaulhofer, a lap újságírója.

Elemzésben foglalkozott a magyar gazdaság helyzetével a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A német konzervatív napilapban a szerző, Michaela Seiser szerint szakértők azt ajánlották a kormánynak, hogy a helyzet rosszabbodása esetén forduljon a Nemzetközi Valutaalaphoz. Beszámolt arról, hogy az eddigi elutasítás ellenére a kormány meglepetésre csütörtökön be is jelentette a tárgyalások megkezdését az IMF-fel. Ezenfelül a kormány Kínára akar támaszkodni, írta a lap.

A közép-európai járvány előjele

Több cikkben is foglalkozik pénteken a Financial Times a magyar tárgyalási szándék bejelentésével. A lap szerint jóllehet több közép- és kelet-európai ország kapott támogatást az IMF-től a 2008-2009-es pénzügyi válság idején, Magyarország azonban az első a térségből, amelyik az euróövezeti válság járványos hatásai miatt kér új finanszírozási segítséget az IMF-től.

A lap szerint a Magyarországnak nyújtandó IMF-támogatás szélesebb körben is erősítheti a befektetői bizalmat, tekintettel azokra az aggodalmakra, hogy a magyar piacokra nehezedő nyomás a Közép-Európára, és azon túl is továbbterjedő járvány előjele lehet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!