Döntöttek a plázastopról

2011.11.21. 21:58

A parlament hétfő este elfogadta a 2012-es költségvetés megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosító javaslatokat. Magáról a törvényről így jövő héten dönthetnek. A salátatörvény jellege miatt a képviselők egy törvényben ezer különféle - egymással össze nem függő - kérdésről döntöttek, írja a Napi Online.

A hétfő esti szavazások végeredményeként, állami kézbe kerül a tankönyvterjesztés, ugyanis a többség a kormány támogatásával egyetértésben az állami kézben levő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kezébe adja a tankönyvek kizárólagos terjesztői jogát. A jövőben az iskolák kizárólag az állami terjesztőcégen keresztül rendelhetik meg a kiadók könyveit - ez gyakorlatilag 150 terjesztőcég ellehetetlenítését jelenti.

A kormány a terjesztői költségek csökkentését remélik a törvénytől, a terjesztők képviselői ugyanakkor rámutattak, hogy piac két százalékos árrését érdemben nem lehet csökkenteni, ugyanakkor meglehetősen kétséges, hogy a terjesztői piacon teljesen marginalizált szerepben lévő cég képes lesz-e tankkönyvterjesztést biztosítani. Az oktatási államtitkárság tegnapi közleménye szerint a könyvtárellátó képes lesz hatékonyságot és középtávon árcsökkenést elérni az iskolai tankönyvterjesztésben.

Támogatták Lázár János azon javaslatát, amely mintegy 300 millió forinttal emelné meg januártól a parlamenti frakciók támogatását. Egy frakció 25 képviselő alapdíjának teljes összegét valamint képviselőnként további kiegészítést kaphat. A kiegészítés mértéke kormánypárti frakciók esetében az alapdíj 55 százaléka - ezt emelik most 60 százalékra - vagyis az emelés mértéke mintegy 10 százalékos. Az ellenzéki frakciók esetében a képviselői kiegészítés az alapdíj 85 százalékáról 90 százalékra, a független képviselők esetében pedig 100-ról 105 százalékra emelkedne.

Az országgyűlési képviselők a salátatörvény részeként megszavazták pláza-építési stopot is. A plázastop ötletét még tavasszal vetette fel az LMP, arra hivatkozva, hogy így elkerülhető lenne az, hogy az ingatlanfejlesztők kijátsszák a készülő új, szigorúbb korlátozásokat tartalmazó keretszabályozást azzal, hogy még annak életbe lépése előtt tömegével adnak be engedélykérelmeket új kereskedelmi egységekre.

Az ötletet felkarolta a Fidesz, és bár októberben úgy tűnt, akadozik a szabály elfogadása, miután az LMP kihátrált mögüle, most úgy tűnik, mégis életbe lép a szabályozás, ami összességében a nagyobb üzletek építésének tilalmával ahhoz vezethet, hogy drágábban vásárolhatunk.