Senki nem akar céget alapítani

2011.12.05. 12:38

A rekord közelébe emelkedett a felszámolások száma novemberben: az elmúlt hónapban a tavalyinál 27 százalékkal több, 2055 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást a cégbíróságok – derül ki az Opten közleményéből. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. A novemberi adat az egy hónappal ezelőtti adattal összehasonlítva is csaknem 24 százalékos növekedést mutat.

Az általános pesszimizmust jellemzi, hogy csak 2600 új céget jelentettek be novemberben, ami 50 havi mélypontot jelent: több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

„A késő őszi hónapokban és decemberben megszokott jelenség a cégalapítások számának visszaesése. Ennek oka rendszerint a vállalkozók kivárásában, illetve az adójogszabályok év végi változásaiban keresendő. Egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva adókulcsának emelése. Tény, hogy a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra" - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját.

Az előző hónaphoz képest csökkent, 2010 novemberéhez képest viszont gyors ütemben növekedett a végelszámolások száma. A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer végelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb, mint amennyiről egy hónappal ezelőtt kellett beszámolni.

A közlemény szerint ugyanakkor a végelszámolási statisztikák esetében nagy szórással kell számolni, mert sok múlik azon, hogy a cégbíróságok milyen ütemben dolgozzák föl a NAV-tól kapott adatokat. Az adóhivatal ugyanis jelentős számú olyan céggel szemben folytatott és folytat le adóigazgatási eljárást, amelyik nem ad le pénzügyi beszámolót. Szakértők szerint az ilyen „kényszer-végelszámolt” cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.