2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

A végtörlesztések 40 százalékában segített az MNB

Portfolio
2012.01.12. 10:50

A Magyar Nemzeti Bank 2011. október 3. óta heti rendszerességgel tartott, a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tenderein december végéig összesen 1,6 milliárd eurónyi devizát kértek, és a jegybank év végéig ennek kissé több mint felét, 862 millió eurót ki is fizetett - írja a jegybank ma közzétett decemberi statisztikai mérlege alapján a Portfolio.

Ezek és a PSZÁF által múlt héten közzétett adatok együttesen azt jelentik, hogy a bankok a végrehajtott végtörlesztések mintegy 40 százalékához kértek csak euró forrást az MNB-től, a többi devizaigényt megoldották maguk.

A jegybank statisztikai mérlegének alábbi táblázata mutatja az euróeladási tenderek keretében elfogadott ajánlatok és a végtörlesztések megvalósulásával párhuzamosan a tényleges kifizetések összegeit. Amint látszik: az igényelt devizaösszegek tekintetében az októberi hónap volt messze a legerősebb (a felkészülés jegyében is), majd a novemberi és decemberi hónapokban 100 milliárd forint körüli összeget kértek a bankok. A kifizetések tekintetében viszont ellentétes tendencia mutatkozik a végtörlesztések ügymenetének időigényessége miatt is: itt a decemberi hónap volt a "legerősebb" a 101 milliárd forintos kifizetéssel.

Elfogadott ajánlatok és kifizetések az euróeladási tendereken (Forrás: MNB)
Elfogadott ajánlatok és kifizetések az euróeladási tendereken (Forrás: MNB)

Mint ismert, a PSZÁF adatai szerint december végéig piaci értéken 642 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel végtörlesztése valósult meg, így a fenti táblázatban látott összesen 256 milliárd forintos jegybanki eurókifizetés azt jelenti, hogy a végtörlesztett hitelösszeg mintegy 40 százalékához vettek eddig igénybe jegybanki forrást a kereskedelmi bankok.

A PSZÁF adatai alapján az is látható, hogy december végéig a jogosulti kör 12 százaléka élt a végtörlesztés lehetőségével. A fenti táblázatban ez a 256 milliárd forintos jegybank felőli kifizetésnek feleltethető meg és ha ezt a 479 milliárd forintos igényelt devizaösszeggel vetjük össze, akkor ez azt is jelenti, hogy a bankok mintegy 22 százalékos végtörlesztési aránnyal kalkuláltak év végén. A 479 milliárd forintos igényelt devizaösszegben persze óvatossági devizaigénylés ("túltartalékolás") is meghúzódhat amiatt, hogy a bankok még mindig nem látták tisztán azt, hogy végül a jogosultak hány százaléka fog élni a végtörlesztés lehetőségével.