Orbán: Várjuk az EU érveit

2012.01.12. 15:36

„Magyarország várja az Európai Unió érveit a vitatott törvényekkel kapcsolatban, és ha ezek meggyőzőek, a kormány fontolóra veszi a jogszabályok módosítását" - mondta Orbán Viktor a Reuters tudósítása szerint. „A hozzáállásunk nyitott és rugalmas, készek vagyunk minden pontot megtárgyalni, de nem politikai véleményekre, hanem érvekre van szükségünk" - tette hozzá.

Mint ismeretes, tegnap az Európai Bizottság jelezte, hogy három törvény visszavonását várja az országtól: a jegybanktörvény, a bírók korai nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman leváltása tarthatatlan Brüsszel szerint, a jövő héten mindhárom ügyben kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

A miniszterelnök elmondta, hogy az ország az IMF-megállapodás megkötése után továbbra is a piacról finanszírozná az adósságát. Hozzátette: a deficit idén mindenféle rendkívüli intézkedés nélkül is a GDP 3 százaléka alatt marad, először a 2004-es EU-csatlakozásunk óta.

„Biztos vagyok benne, hogy az IMF-fel kötendő megállapodásunk után képesek leszünk továbbra is a piacról finanszírozni magunkat, mert ez a megállapodás nem a piac elhagyásáról szól" - mondta Orbán, aki szerint a piaci források és az IMF védőhálója együttesen segíteni fog a nagyobb gazdasági növekedés elérésében.

„A legjobb forgatókönyvem szerint egy hónapon belül vagy egy hónap múlva már nem az lesz a téma a magyar gazdasággal kapcsolatban, hogy hogyan finanszírozza magát, hanem hogy mennyire lehet sikeres a növekedési terv" - mondta a miniszterelnök.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghicsütörtökön jelezte, a központi bank „nagyon aggódik" Magyarország, illetve a magyar jegybanktörvény miatt. Az EKB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira, fejtette ki. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével, tette hozzá.

Draghi elmondta: „korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak". Az EKB elnöke arról tájékoztatott: a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergenciajelentésben ismertetik.