Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A jegybanktörvény a baj

2012.01.11. 14:59 Módosítva: 2012.01.11. 15:06

Az Európai Bizottság által kifogásolt egyik magyar jogszabály az új jegybanktörvény, amit tavaly év végén vitatott meg a parlament, december 31-én pedig már meg is szavazták a képviselők. Ez a törvény volt a fő oka az IMF-tárgyalások decemberi megszakadásának, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke két levélben is a tervezet visszavonására szólította fel a kormányt, az EKB pedig szintén több véleményben illette éles kritikával a jogszabályt.

A testületek szerint a törvény sérti a jegybank függetlenségét, és bár a kormány végül több helyen is módosította a szövegét, az elfogadását nem volt hajlandó elhalasztani.

A módosításokkal ugyan közeledett a szöveg az uniós elvárásokhoz, de azzal, hogy a monetáris tanács kibővül két új taggal és a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök egy új, harmadik alelnököt nevezhet ki, továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a kormányzat befolyást szerezzen a jegybank vezetésében.

Matolcsy levele sem segített

Az MNB ezért még a módosításokkal elfogadott törvényt is keményen kritizálta, közölték: veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit. Az új jogszabályok együttesen megteremtik a jegybanki döntéshozatal kormányzati, pártpolitikai érdekek szerinti befolyásolásának lehetőségét, amely ellentétes a Magyarország által aláírt és elfogadott nemzetközi szerződéssel, az Európai Unió alapdokumentumával – mondta a jegybank.

Bár Matolcsy György múlt héten levélben próbálta meggyőzni az EKB-t és az EU-t arról, hogy az új törvény immár teljes mértékben megfelel az előírásoknak, a mostani döntés szerint ez nem sikerült.