Töröcskei Japánba megy pénzért

2012.01.20. 10:28 Módosítva: 2012.01.20. 10:28

Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a közeli hetekben Japánba látogat, írja a Népszabadság kormányzati körökből is megerősített információk alapján. A lap azt írja: kérdés, az ÁKK vezetője vajon kötvénykibocsátást készít-e elő a távol-keleti országban. Idén lejár több mint négymilliárd euró értékű devizaadósságunk, ezek finanszírozásához új magyar kötvényeket kell a piacra dobni. Az sem titok, hogy ez a kibocsátás jelenti a legnagyobb bizonytalanságot az idei finanszírozási tervben.

Piaci körökben azonban Töröcskei útjának célját nem látják egyértelműnek, egy név nélkül állampapír-piaci üzletkötő azt mondta, ilyen „nagy léptékű akciót” nem így szokás végrehajtani, egy kötvénykibocsátás előkészítéséhez magasabb szintű látogatásra lenne szükség. Másrészt viszont, tette hozzá, a magyar államnak Japán – ha nem is hagyományos, de egyáltalán nem idegen – piaca, hiszen jelenleg is vannak jenalapú kötvényeink. Ráadásul nem is rossz ötlet japán pénzre várni, mivel az eurókötvény-piacon idén nagy lesz a forgalom, sok ország akar majd onnan forrást szerezni, írja a lap. Ezért érdemesebb lehet dollár- vagy jenkötvénnyel kirukkolni, lehet, hogy egy ilyen kibocsátást készít elő Töröcskei mostani útja.

Az adósságkezelő vezetője egyébként is nyitott a keleti kapcsolatkeresések iránt. „Ők rokonnak tekintenek bennünket. Tudják, hogy mi is ázsiaiak vagyunk” – mondta a lapunkank novemberben adott interjúban.