Matolcsy: A legjobbak között vagyunk

2011.11.25. 19:24 Módosítva: 2011.11.25. 19:31
Csökkenteni kell a 2012-re megfogalmazott 1,5 százalékos növekedési célt a 0,5-1 százalékos tartományba, új növekedési tervet kell kidolgozni, valamint meg kell állapodni az IMF-fel, az Európai Unióval és a Bankszövetséggel – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavai szerint erről tárgyalt ma délután Orbán Viktor miniszterelnök tizenegy közgazdásszal.

Csökkenteni kell a 2012-re megfogalmazott 1,5 százalékos növekedési célt a 0,5-1 százalékos tartományba, új növekedési tervet kell kidolgozni, valamint meg kell állapodni az IMF-fel, az Európai Unióval és a Bankszövetséggel – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavai szerint erről tárgyalt ma délután Orbán Viktor miniszterelnök tizenegy közgazdásszal.

Fotó: Nagy Botond

Akik elmondhatták

A tanácskozáson a kormányfő, Matolcsy György gazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár mellett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vett részt.

Matolcsy a tárgyalásról szóló beszámolóban a leminősítést nem említette, egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a jelenlévő szakértők egyetértettek abban, hogy a Moody's tegnapi döntésének nincsenek fundamentális okai (többek között az adósság, a költségvetési egyenleg, a foglalkoztatás vagy a fizetési mérleg alakulása ilyen). „Egyértelmű volt a vélemény, hogy itt valami más van” – fogalmazott, hozzátéve: voltak, akik ki is mondták, hogy „egy spekulációs támadás” egyik eleme volt ez a döntés.

A gazdasági miniszter azt mondta, a tárgyaláson az volt az általános vélemény, hogy olyan a helyzet, „mintha az országgal szemben hadműveletek folynának”, a megítélésünk annak ellenére romlik, hogy „a fundamentumok erősek”. Az ország pénzügyi helyzetéről, mutatóiról azt mondta: „Magyarország kormánya bizonyította, hogy a legjobbak között vagyunk és leszünk”, majd nem sokkal később ezt megerősítette: „messze az átlag fölött vagyunk”.

A tanácskozáson „nagyon sok jó tanácsot kaptunk”. A javaslatokat két csoportra osztotta. Az egyik szerint vissza kell vágni a 2012-re meghatározott 1,5 százalékos növekedési prognózist, mert bár minden módon erősíteni kell a növekedést, be kell látni: nem reális az, hogy Magyarország az eurózóna és német gazdaság romló jövő évi növekedési kilátásai esetén tartani tudja az 1,5 százalékot.

A kormány ezt belátta. „Ha a Bundesbank 0,5-1 százalékot mond a német gazdaságra, mi azt gondoljuk, 0,5-1 között nő majd a magyar gazdaság, de konkrét számot nem mondunk” – fogalmazott Matolcsy. Szerinte ez a jövő évi büdzsét nem veszélyezteti, „a költségvetés a beépített tartalékokkal 0,5 százalékig kibírja a lassulást”.

Matolcsy beszélt arról is, hogy a közgazdászok azt javasolták, hogy készíteni kell egy új növekedési tervet (Orbán Viktor már két hete beszélt erről Londonban). A cél ugyanis az, hogy „a növekedésben is jobban tudjunk teljesíteni, akárcsak a pénzügyi mutatók tekintetében, az Európai Unió átlagánál”.

Újszövetség

A szakértők azt is javasolták, hogy a kormány állapodjon meg az IMF-fel és az Európai Unióval, valamint a Bankszövetséggel. Matolcsy közölte: a Valutaalappal decemberben kezdődnek a tárgyalások.

„Kell egy okos együttműködés a Bankszövetséggel, ami nemcsak a devizahitelesekre vonatkozik, hanem legalább három másik területre. Arra, hogy legyen egy átfogó együttműködés: devizahitelesek, otthonteremtés finanszírozása, állampapír-finanszírozás, és általában kiterjed a banki-pénzügyi források bővítésére” – sorolta.

„A lehető legrugalmasabb hitelkeretet szeretnénk, de ezt nem tudjuk megcélozni” – ismerte el. Az IMF programjai közül a középső, elővigyázatossági hitelkeretet (PCL) szeretnénk megkapni, ami a rugalmas hitelkeretnél (FCL) több, de a 2008-ban is kötött stand by megállapodásnál lényegesen kevésbé kötné a kormány kezét, kevesebb beleszólást biztosít az IMF-nek a beleszólásra. Matolcsy szerint csak a tárgyalások végén derül ki, sikerül-e ezt elérni – azaz nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2008-as hasonló megállapodást kötnek. Kiemelte viszont, hogy nem kívánunk élni a hitelkeret lehívásának lehetőségével, csak egy nem lehívott pénzügyi védőhálót szeretnénk. „Sikeresen finanszírozzuk magunkat a pénzpiacokról, ez nem változhat a következő hónapokban, években sem” – fogalmazott.