Wizz Air: Oszkó nem tulajdonos

2012.02.14. 17:42

Oszkó Péter nem tulajdonos és nem is alapító a Wizz Airben, közölték az Index kérdésére a társaság kommunikációs osztályán, miután Michael Cawley a konkurens Ryanair vezére budapesti sajtótájékoztatján azt mondta, a volt pénzügyminiszter nemcsak igazgatósági tag, hanem tulajdonos is a Wizz Airben.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján az ír fapados vezérének meglepő bejelentésére reagálva azt mondta: tudni szeretné, hogy Oszkó Péternek van-e tulajdonrésze a Wizz Air légitársaságban, és miért nem hozta nyilvánosságra, hogy igazgatósági tag. Választ vár arra is, létezett-e olyan forgatókönyv a magyar légitársaság visszaállamosításakor, amely arra vonatkozott, hogy az államosítás sikertelensége esetén a Wizz Air milyen szinten akarja átvenni a Malév szerepét.

Hogy Oszkó minisztersége után a Wizz Air igazgatósági tagja lett, már múlt héten kiderült a fapados ír légitársaság sajtótájékoztatóján, amikor kiosztották a versenytárs tavalyi eredményeit, az azonban, hogy tulajdonosként is jelen lenne a cégben mindeddig nem merült fel. Bár egy az Index birtokába került és feltehetőleg több szerkesztőséghez eljuttatott - alighanem egy pénzügyi prezentációhoz készült - dokumentum egyenesen „alapítóként" említi a volt pénzügyminisztert, a cégnyilvántartásban nem találtuk nyomát annak, hogy Oszkó Péter már minisztersége idején, vagy előtte aktívan részt vett volna a Váradi József vezette cégben

Múlt héten a Wizz Air vezérigazgatója lapunknak azt mondta, Oszkó 2011 áprilisában lett megválasztva a WA Holding Zrt. igazgatóságába. „Ez egy klasszikus holding vállalat a WA csoportban. Jogilag ez különálló jogi entitás, amit a vállalat menedzsmentje irányít. Oszkó kinevezése szakmai háttere, tapasztalatai és pénzügyi ismeretei alapján történt, a munkájával elégedettek vagyunk" - mondta. A fideszes politikusok vádját, miszerint a volt pénzügyminiszter a Malév visszaállamosításakor olyan bennfentes információkhoz jutott, amelyeket később „hasznosítani tudott" a Wizz Airben mint igazgatósági tag, Váradi József visszautasította. „Ez az igazgatóság soha nem tárgyalta a Malév kérdését" - mondta az Indexnek a Wizz Air vezére.

Az ügy kapcsán megkerestük a külföldön tartózkodó Oszkó Pétert, de nem értük el. Blogjában azt írja: „az utóbbi napokban azt hiszem, mindent elsodortak a légitársaságok sorsával kapcsolatos pengeváltások, és látva mindezek fogadtatását, nincs kétségem afelől, hogy még rengetegszer el kell majd ismételnem, miszerint nem hogy bármi közöm lenne a Malév összeomlásához, de 2010-ben éppen hogy én mentettem meg a nemzeti légitársaságot és a Fidesszel is egyezetve igyekeztem a túlélési tervét is előkészíteni". Hozzáteszi: „Ehhez viszont semmi köze a Wizz Air igazgatóságában jó egy évvel később vállat igazgatósági tagságomnak, ahol a Malévtól távol tartva magam és attól teljesen függetlenül igyekeztem egy hazai kötődésű, de már nemzetközi cég sikereit tovább segíteni."