2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország 2
Albánia 1

Elkészültek az újabb kiigazítás tervei

2012.03.20. 07:51

Minden egyes tárca megtette javaslatait a költségvetési kiigazításokról a múlt heti határidőig, a kabinet a következő ülésein dönt a tervekről, írta a Világgazdaság kedden.

Mint ismert, múlt szerdán, a hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon járt le a határidő arra, hogy az illetékes minisztériumok javaslatot tegyenek a költségvetési kiigazításokra. A kormány összeg említése nélkül februárban szólította fel az érintett tárcákat, hogy február 29-ig és március 14-ig nyújtsák be ötleteiket, hogyan spórolható meg pénz az idén és jövőre a fővárosi tömegközlekedés és a gyógyszerkassza átalakításával, valamint az elektronikus útdíj 2013. júliusi bevezetésével.

A kormányszóvivői iroda a lap érdeklődésére azt közölte, a megadott határidőig minden egyes tárca megtette a szükséges javaslatokat. Az előterjesztéseket a kormány a soron következő ülésein megtárgyalja, az elfogadott döntésekről pedig tájékoztatja a közvéleményt

Az Index az érintett tárcáknál többször rákérdezett, elkészültek-e már a javaslatok, ott azonban azt mondták, részleteket csak a tervezetek elfogadása után közölnek. A hvg korábban azt írta, a minisztériumok nem álltak elő időben saját elképzeléseikkel, ezért is csúszhat a megvalósítás.

A Világgazdaság úgy tudja, most a gyógyszerkasszát érintően több javaslat is a kabinet elé került, részben azért, mert a januári adatok alapján az idei, a 2011-eshez képest százmilliárd forinttal csökkentett büdzsét sem sikerül tartani, részben azért, mert a megszorítások újabb variációi közül a kormány többet nem tart elfogadhatónak. Ilyen lenne például az, amely minden vényköteles orvosságra kiterjesztené a jelenleg a 100 százalékos támogatottságúaknál kötelező 300 forintos receptdíjat. Van olyan javaslat is, amely a készítmények támogatásánál vezetne be újabb szigorításokat, hogy mérsékeljék a pénzkiáramlást, írta a lap. A BKV finanszírozásáról a Főpolgármesteri Hivatal a Világgazdaság megkeresésére annyit közölt: a főpolgármester továbbra is tárgyal a kormány képviselőivel.