Cégbirodalom egy nyilatkozat árnyékában

2012.04.20. 11:13
Egy hétfői, azóta sem cáfolt Népszabadság-értesülés szerint a Közgép egy hivatalos nyilatkozatban elismerte: Simicska Lajos a vállalat tulajdonosa. Mindebből az is következik, hogy Simicska érdekeltségébe tartozik a Közgép-csoport valamennyi cége. Ez csaknem húsz vállalatot jelent, amik 2010-ben 65 milliárdos árbevételt termeltek.

Az egyik legnagyobb magyar építőipari vállalattá nőtte ki magát az utóbbi időben a Közgép Zrt., amely elnöke Nyerges Zsolt, és amelyet évek óta Simicska Lajos érdekeltségébe tartozónak mondanak. Eddig azonban hivatalosan ezt semmi nem erősítette meg: mindeddig a zártkörű részvénytársaságként működő vállalat közgyűlésein csak az elenyésző részvényhányaddal rendelkező vezérigazgató, Németh Miklós jelent meg, a jegyzőkönyvekben és a nyilvános cégadatokban így nem szerepelt Simicska Lajos neve.

Január óta azonban csak olyan cég vehet részt egy közbeszerzésben, amely az ajánlattétel során megnevezi azt, hogy kik, milyen természetes személyek a valódi tulajdonosai. Ezt az idén hatályba lépett alaptörvény írja elő, az alkotmányt januárban felváltó új alaptörvény államról szóló részének 39. cikke szerint ugyanis „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”.

Hír és fotó

Ezért kellett most nyilatkozatot tennie a Közgépnek, ami a Népszabadság  értesülése szerint megerősítette, hogy Simicska Lajos a cég valódi tulajdonosa. A Közbeszerzési Hatóságtól kapott tájékoztatás szerint a közbeszerzési eljárásokban az úgynevezett ajánlattevő – tehát aki pályázatot ad be – köteles nyilatkozni, hogy a közbeszerzésben jogosult részt venni, és ennek részeként megnevezni a tényleges tulajdonost vagy tulajdonosokat. Egy ilyen nyilatkozat került a lap birtokába, és egy ilyen nyilatkozat fotóját  tette közzé a Facebookon az Átlátszó is.

Ez azt is jelenti, hogy a közbeszerzési piacot a 2010-es kormányváltás óta uraló cégen keresztül  – a Magyar Narancs egy idén januári   összeállítása szerint a Közgép, illetve az általa vezetett konzorciumok a 2010-es kormányváltástól a múlt év végéig több mint 200 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzési tendereken, valamint kaptak egy 34 milliárdos MFB-hitelkeretet – Simicska Lajos közvetve tulajdonosa mindazon vállalkozásoknak, amelyek a Közgép-cégbirodalomhoz tartoznak.

A cégcsoport

A Közgépnek jelenleg tíz vállalkozásban van közvetlen tulajdoni hányada – további öt cég van, amiben korábban volt tulajdonrésze –, ebből a tízből négynek vannak további cégei, összesen kilenc, amelyek között van olyan, amely további más vállalatokban érdekelt. Vagyis Simicska Lajos csak a Közgépen keresztül egy legalább húsz vállalatból álló cégcsoportotban érdekelt. A Közgép érdekeltségeihez kötődő cégcsoport jelenleg így néz ki:

A Közgép Zrt. és a közvetlen tulajdonában lévő társaságok főbb adatai

A cég neve A Közgép-tulajdonszerzésének éve További tulajdonos(ok) A cégnek milyen más vállalatokban van közvetlen tulajdona? Árbevétel, 2010, milliárd Ft Eredmény, 2010, milliárd Ft
Közgép Zrt. n. a. Lásd az alábbiakban 56,6* 2,9*
Budai Malomipari Kft. 2006 Pro Aurum Zrt. 0,006 -0,047
Millenáris Produkció Zrt. f.a. 2001 Farkas Antal (szolnoki magánszemély) 0 0
Közgép Ingatlanfejlesztő Kft. 1999 Németh Miklós Közgép-vezérigazgató 0,005 0,001
Logal-Grad Építőipari és Szolgáltató Kft. 2009 Tatai Környezetvédelmi Zrt., Ózon Környezetvédelmi Kft. 0 0
E-OS Energiakereskedő Zrt. 2010 Tóth Marianna E-OS Innovatív Zrt., E-OS Gáz Kft., E-BIO Hungary Kft. 12,6 0,149
Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 Mol Nyrt., Euroinvest, OTP Nyrt., CIG Pannónia Nyrt. 0 -0,206
Transdanuvius 2000 Kft. 2011 Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. 0,027 0,438
Közgép-Energia Kft. 2007 Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. Mezőhegyesi Bioenergia Kft., Energo-Hőterm Kft., Ceglédi Bioenergia Kft., Lajta Bioenergia Kft.. 0,193 ,035
CSKK 2009 Kft. (az M3-as egy szakaszát építő projektcég) 2010 Colas Hungária Zrt., Strabag Zrt., Kelet-Út Kft. 0,327 0,006
Manufaktúra Befektető Kft. 2011 Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 0 -0,002

* 2011-es adat

A kevésbé ismert cégnevek közül a CSKK egy, az M3-as autópálya egy szakaszának építésére létrehozott projekttársaság, míg a Manufaktúra Befektető a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részvénycsomagját vette meg még 2010 nyarán, de 2011 végégig szóló félmilliárdos kötelezettségei teljesítésére egy év haladékot kapott.

  A Közgép és a tíz vállalat összeadott árbevétele 2010-ben nagyjából 58 milliárd forint volt (a 2011-es adatok májusban jelennek meg). Ehhez a Transdanuvius-tulajdonú Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. 3,7 milliárdos, míg a Közgép-Energia többségi tulajdonában lévő, a dunaújvárosi önkormányzattal közösen tulajdonolt Energo-Hőterm Kft. további 2,6 milliárdos árbevételt adott, az egyik E-OS tulajdonú cég pedig 686 milliót. Így a Közgép-érdekeltségű cégek teljes 2010-es árbevétele nagyjából 65 milliárd forint volt, míg az adózás előtti nyereségük meghaladta a 3,6 milliárd forintot. A helyzet tavaly tovább javulhatott, az Origo   szerint a Közgép árbevétele 56,6 milliárd forintra, nyeresége 2,9 milliárdra nőtt.

Új profil

A Közgép tavaly és tavalyelőtt összesen öt vállalkozásban szerzett tulajdont. Emellett a Transdanuvius Kft. és a Dunántúli Távközlési Kft. révén a cégcsoport profiljában megjelent a távközlési és hírközlési építési tevékenység is. Ehhez korábban vasútfejlesztési projektekhez volt szükség, de egy hírközlési magasépítő cég jól jöhet egy olyan piaci környezetben, ahol egy mobilpiaci szereplő jelenik meg.

Az Opten Cégtárában fellelhető céginformációk szerint Simicska Lajos egyik bizalmi embere Zsigri Ferenc. A törökszentmiklósi lakcímű üzletember kilenc vállalkozásban tölt be cégvezetői tisztséget, ebből saját számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői szolgáltatásokat végző cége mellett nyolc közgépes vállalat található. Az energetikai vállalkozások többségének cégvezetője pedig Áfra Barnabás, a 2000-ben létrehozott Elmib egyik alapítója és korábbi vezérigazgatója.

A Közgép Zrt.-t még hétfőn, a Népszabadság-értesülés megjelenése után kérdeztük arról, hogy kívánják-e kommentálni a lap hírét, hogy valóban Simicska Lajos-e a cég tulajdonosa, és ha igen, akkor a jövőben részt vesz-e a közgyűléseken, és hogy van-e más tulajdonos. Kérdéseinket írásban kérték, azokra a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.