Nyáron indul a próbagyártás az új győri Audi-üzemben

2012.04.23. 06:46 Módosítva: 2012.04.23. 06:48

Három hét múlva lesz az Audi épülő járműgyárának bokrétaünnepsége Győrben, írja a Világgazdaság. Majd a nyáron megkezdődik annak az Audi A3 modellnek a próbagyártása, amely a jövő év elejétől készül nagy sorozatban. Külön érdekesség, hogy a csak ferde hátú karosszériával készülő A3 új változata, a négyajtós limuzin lesz az új gyár első terméke.

A több mint 900 millió eurós beruházás nem csupán a járműgyár építésére terjed ki. Május másodikán avatják fel a győri Széchenyi István Egyetemen azt a közös tanszéknek otthont adó új épületet, amely a város, az egyetem és az Audi Hungaria Motor Kft. (AH) együttes beruházási forrásaiból épült. Az AH és az egyetem közös tanszékén mintegy 500-an tanulnak, az új, közel ezer négyzetméteres épületben laborok és motorjárató padok is létesültek.

A járműgyár az Audi Hungaria Motor Kft. tevékenységi körének más bővítését is megalapozta. Így például az év végig tervezett 80-ból már 15 mérnököt felvett a cég a most létesülő járműfejlesztő központ. A kétmilliárd forintos költségvetésből jármű-szimulációs berendezéseket vásárolnak, illetve különleges tesztlaborok létesülnek.

Május végén lesz a kísérleti motorgyártó központ szintén új épületegyüttesének átadása. Ez hárommilliárd forintba került, és 8000 négyzetméteres komplexum, ahol olyan motorok készülnek, amelyek sorozatgyártása is Győrben lesz majd. A vállalat ugyanis nem csupán az Audi, hanem a Volkswagen konszern többi márkája számára is szállít motorokat, és tavaly 16 új motortípus sorozatgyártását kezdte meg – írja a Világgazdaság.