Valójában 2,54 forint lesz a telefonadó

2012.04.25. 14:27 Módosítva: 2012.04.25. 14:29

Nagy valószínűséggel áfa terheli majd a Széll Kálmán Terv frissítésében található 2 forintos tételes távközlési adót, írja Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM elnök-vezérigazgatója a cég blogján. Szerint ezért „az adókivetés logikája alapján minden esély megvan arra”, hogy a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint legyen (az adóra rakódó 27 százalékos áfakulcs miatt).

„Az az ellenvetés, miszerint erre nem kerülhet sor – lévén egy adót terhelnek újabb adóval – meglehetősen gyenge lábakon áll. Hosszú évek óta ugyanis pontosan ez a helyzet a jövedéki adók terén” – érvel a szakember. Példaként említi a 95-ös benzint és a dízelt. Előbbi literenkénti jövedéki adója 124,2 forint, utóbbié a tavalyi emelés után 110,35 forint. Ez az összeg azonban – az üzemanyagok nagykereskedelmi árával, a szállítási költségekkel és az árréssel együtt – az áfával növelt, bruttó értéken jelenik meg az autósok által fizetendő árban, vagyis valójában 157,7, illetve 140,1 forintot fizetünk csak a jövedéki adóként egy-egy liternyi üzemanyagért.

Nem az RSM-DTM szakértője az egyetlen, aki arra számít, hogy a telefonadó további adónak is alapja lesz. Kádár Zoltán, a magyar piacon 2008 óta jelenlevő Accace adótanácsadója szintén szerdán úgy fogalmazott: „az adó nem csak annak mértéke miatt jelentene többlet terhet a vállalkozásoknak [...] könnyen lehet, hogy a végleges szabályozástól függően a telefonszolgáltatást (perc, sms, mms) terhelő adó mellett további adókat is kellene fizetniük: ilyen lehet például a személyi jövedelemadó az egyéb béren kívüli juttatás jogcímén”.

A telefonadót, amelyről pénteken jelentek meg az első hírek, és amelyet a hétfőn közzétett új Széll-terv véglegesített, várhatóan idén júliustól kell fizetni. Az adóból ebben az évben 30, míg 2013-ban 52 milliárd forintnyi bevételre számít a kormány.