A telefonadót is adó terheli majd?

2012.04.25. 11:40
A kétforintos telefonadóval nemcsak a magyar telekommunikációs szektornak gyűlhet meg a baja annak megállapítása, beszedése és befizetése miatt A szolgáltatásokat igénybevevő vállalkozásoknak ezzel kapcsolatban esetleges további adófizetési kötelezettségei is lehetnek – derül ki az Accace adótanácsadóinak gyorselemzéséből.

Az adótanácsadó cég régiós körképet készített, amely kiderül az is, hogy nem számít hungarikumnak a telefonadó. A térségben hasonlót már bevezettek Ukrajnában is (míg az EU-ban Máltán van ilyen jellegű telefonadó). A hasonló ukrán adó mértéke a telefonszolgáltatási díj 7,5 százaléka, azt nyugdíjjárulékként kell a telekommunikációs szolgáltatóknak megfizetniük.

„Az adó nem csak annak mértéke miatt jelentene többlet terhet a vállalkozásoknak. A cégeknél könnyen lehet, hogy a végleges szabályozástól függően a telefonszolgáltatást (perc, sms, mms) terhelő adó mellett további adókat is kellene fizetniük: ilyen lehet például a személyi jövedelemadó az egyéb béren kívüli juttatás jogcímén” – mondta Kádár Zoltán, a magyar piacon 2008 óta jelenlevő Accace adótanácsadója a tervezett magyar telefonadóról:

Kádár szerint ugyanis abban az esetben, ha a vállalatok, illetve munkáltatók a magáncélú telefonhasználatot továbbra is megtérítik a munkavállalóknak, akkor az eddig is fizetett személyi jövedelemadón kívül további adóteherrel kell számolniuk.

Az új adónemből, amit már idén júliusban bevezetnének, ebben az évben 30, míg 2013-ban 50 milliárd forint bevételt remél a kormányzat. A tervezett telefonadó valószínűleg átmegy majd az Európai Bizottság rostáján, mivel az uniós bíróság egy korábbi ítélete alapján a tervezett adónem várhatóan nem minősül hozzáadott-érték típusú adónak, és így nem ütközik az uniós normákkal.