Csúszik a Malév-dolgozók kifizetése

2012.05.22. 14:20 Módosítva: 2012.05.22. 14:26
Demonstráció kíséretében petíciót adtak át a fejlesztési minisztériumban a februárban csődbe ment Malév volt dolgozói kedden. Leginkább az elmaradt bérüket és egyéb járandóságaikat akarják megkapni, de a Malév csődje és felszámolása kapcsán is szeretnének tisztán látni. Az NFM-nél azt ígérték: foglalkozni fognak az üggyel, de egy ember egymilliónál sokkal többet biztosan nem fog kapni.

„Arról volt szó, hogy egyetlen adófizető magyar családot sem hagy magára a kormány. Minket pedig pont ők hitegetnek hónapok óta” – fakadt ki egy volt Malév-pilóta. „Nem értek a jogászkodáshoz, de ha képesek voltak még a csőd előtti napon is küldeni egy levelet, hogy minden rendben van, akkor az a minimum, hogy a jogosan járó pénzünket megkapjuk” – tette hozzá a kollégája.

Nagyjából kétszáz volt malévos tüntetett kedden a fővárosban az állami vagyont felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (az NFM irányítása alá tartozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely a február 3-án becsődölt Malévban képviselte az állami tulajdonost). A dolgozók sérelmei közül kiemelkedik, hogy a csőd után nem kapták meg a felmondási időre nekik járó béreket.

Tizenkét pont

Emellett 12 pontos petícióban foglalták össze kérdéseiket és elvárásaikat az állam felé. Ebben a bérek ügyén kívül főleg a légitársaság felszámolása körüli titkolózásra és határidősértések okára kérdeztek, illetve a Malév csődje miatti az állami felelősség részletes elismerését várták volna el. A petíciót mnden malévos szakszervezet támogatta.

Az NFM-ből viszont hiába vártak Németh Lászlóné miniszterre, a minisztérium szóvivője vette át a malévosok követelését, és megígérte a minisztérium nevében, hogy majd foglalkoznak a problémával. A tüntetők megfogadták, hogy addig nem nyugszanak, amíg meg nem kapják a járandóságukat, majd mindenki békésen hazavonult.

Bérbiztosítás

A legtöbb volt Malév-dolgozó felmondása május közepén lejárt, legkésőbb addig meg kellett volna kapniuk az összes elmaradt járandóságukat. Ezeket addig alapesetben a Malév vagyonából kellene kifizetni, azonban jelenleg csak Varga Jenő a felszámolóbiztos tudhatja, hogy mennyi pénz vagy piacképes eszköz van a tulajdonukban. Malévos információink szerint a dolgozókkal azt közölték, hogy a februári bérükre gyakorlatilag elment az összes pénz, többet a Malévtől nem várhatnak.

Munkakörtől, beosztástól függ, hogy ki mennyi pénzt kapott, de a februári és márciusi béreket mindenki megkapta – ezt támasztja alá Németh Lászlóné egy képviselői kérdésre adott hétfői írásos válasza is.

Azonban ilyen esetekre létezik az állami Bérgarancia Alap, ahol a korábban mindenki után fizetett bérgarancia járulékokból tudják kárpótolni a pórul járt dolgozókat. Ez egyfajta állami biztosíték tipkusan a Malévéhoz hasonló problémák kezelésére.

Kevés és lassan jön

Az alapban idén fejenként 1 013 000 forint áll rendelkezésre, azaz ennél többet senki nem kaphat, hiába volt sokkal nagyobb fizetése vagy akár 9 hónapos felmondási ideje. Ez különösen a pilótákat érintheti érzékenyen, hiszen az ő átlagfizetésük messze e fölött volt a Malévnál. "Az elmúlt három hónapban nagyságrendileg a bérem harmadát kaptam" – mondta egy volt pilóta.

Az kérdéses tehát, hogy mikor kapják meg az áprilisi pénzt, kap-e mindenki teljes bért, illetve hogy ha állami pénzből ment a márciusi bérfizetés (összesen 317 millió forint), akkor miért késtek vele majdnem egy hónapot. Kerestük a felszámolóbiztost, a titkárságán azonban azt mondták, hogy Varga Jenő ma nincs benn, nem is elérhető, ha akar valamit mondani nekünk, akkor vissza fog hívni.